Friday , June 14 2024

Calin Netzer: Ursul de Aur la Berlinala este un premiu important pentru cariera mea si pentru Romania

Regizorul Calin Peter Netzer a declarat ca trofeul Ursul de Aur primit de filmul sau “Pozitia copilului” la editia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar si pentru Romania.
“Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru Romania si confirma valoarea cinematografiei romaneasti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia romaneasca, este un eveniment”, a mai spus Calin Netzer.
El a remarcat si faptul ca filmul “Pozitia copilului” a fost primit “exceptional” de presa internationala. “Presa internationala a fost foarte elogioasa”, a spus Calin Netzer.
Totodata, Calin Netzer a spus ca filmul a fost vandut deja in foarte multe tari, printre care Germania, Franta, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA si Taiwan. In Romania, filmul “Pozitia copilului” va avea premiera oficiala pe 7 martie.
Filmul va intra in cinematografele romanesti pe 8 martie, a mai spus Calin Netzer. Pe de alta parte, dupa ce a primit trofeul Ursul de Aur, sambata seara, pe scena Berlinalei, Calin Netzer a declarat: “Voi incerca sa spun ceva, desi am ramas fara cuvinte. Multumesc Berlinalei pentru faptul ca ne-a invitat aici, multumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar si lui Razvan Radulescu, cu care am scris scenariul acestui film”.
“Vreau sa multumesc juriului, presedintelui sau Wong Kar Wai, pentru acest premiu minunat”, a adaugat regizorul roman.
“Ada va continua in locul meu”, a spus in incheiere, vizibil emotionat, Calin Peter Netzer. La randul ei, producatoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat pe scena Berlinalei: “Sunt mai obisnuita sa fiu o luptatoare decat sa castig. Multumesc actritei noastre principale, Luminita Gheorghiu, acest premiu este in mare parte si premiul ei. Desigur, ii multumesc lui Calin Peter Netzer care a facut acest film”.
“Politicienii romani ar trebui sa fie mai atenti fata de cinematografia romana si de cineastii romani, care sunt niste ambasadori extraordinari pentru Romania”, a adaugat Ada Solomon.
“Le multumesc si celor care nu au crezut in noi, care nu ne-au sustinut, pentru ca ne-au facut sa devenim astfel mai puternici si mai hotarati”, a mai spus Ada Solomon, care si-a incheiat discursul multumind femeilor puternice din Romania, femeilor care lucreaza in industria cinematografica, dar si Berlinalei, un festival pe care il considera “un atelier de talente”.
Totodata, la conferinta de presa care a urmat dupa decernarea oficiala a premiilor, regizorul Calin Netzer a spus: “Inca sunt socat, inca nu m-am trezit la realitate. Am nevoie de cateva zile pana voi intelege ce inseamna acest premiu”. “Acesta este un film despre relatia patologica dintre o mama si fiul ei. Restul e doar decor”, a mai spus regizorul roman.
Vorbind despre filmul sau in conferinta de presa, Calin Netzer a spus ca lungmetrajul “Pozitia copilului” reprezinta “o poveste universala”, iar “coruptia nu este ceva care apare doar in Romania”. Totodata, invitat de un jurnalist sa defineasca relatia pe care o are cu limba germana, Calin Netzer i-a raspuns vorbind in aceasta limba: “Cand aveam sapte ani, prin 1981, am venit in Germania cu mama mea. Tatal meu emigrase. Am locuit la Stuttgart. Prin 1981 m-am intors in Romania. Tatal meu locuieste in continuare la Stuttgart”.
Filmul “Pozitia copilului”, regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

Vezi si

China plasează cronometre deasupra toaletelor într-un loc turistic cheie

Un oraș chinez a instalat cronometre deasupra toaletelor dintr-un important loc turistic pentru a asigura …

error: