Saturday , March 2 2024

Filmul „Societatea zăpezii” a primit premiul Goya pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor

Ceremonia de decernare a premiilor Goya, cele mai importante distincţii ale cinematografiei spaniole, a recompensat sâmbătă filmul “La sociedad de la nieve” (“Society of the Snow”/”Societatea zăpezii”), într-un moment în care industria este afectată de acuzaţiile de violenţe sexuale aduse unei figuri importante a cinematografiei independente, informează AFP.

În regia lui Juan Antonio Bayona (“Jurassic World: Fallen Kingdom”, “The Impossible”), lungmetrajul, distins cu premiul pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor, urmăreşte odiseea tinerilor jucători ai unei echipe de rugby amator din Uruguay, al căror avion s-a prăbuşit în Munţii Anzi în 1972, în drum spre Chile.

Ceremonia, care a mai acordat premiul pentru cel mai bun film european peliculei franceze “Anatomie d’une chute” şi un premiu onorific actriţei americane Sigourney Weaver, a fost marcată de un scandal sexual care afectează Spania.

“Este urgent să cerem cu toţii garanţii de egalitate, iar asta înseamnă să condamnăm toate formele de abuz şi violenţă sexuală”, a declarat actriţa şi cântăreaţa Ana Belén, care a prezentat acest echivalent spaniol al premiilor César din Franţa, desfăşurat în acest an la Valladolid (nord-vest).

“Şi aici, la cinematograf, s-a terminat’, a proclamat ea, într-o aluzie la sloganul #SeAcabo (“s-a terminat’) care a marcat susţinerea fotbalistei Jenni Hermoso după sărutul forţat al fostului preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal Luis Rubiales.

“Violenţa sexuală şi abuzul de putere nu-şi au locul în lumea cinematografiei şi în societatea spaniolă”, a insistat Academia Spaniolă de Film, care a pus acest subiect în centrul galei.

Asigurându-le pe victime de “solidaritatea” sa, aceasta a promis, de asemenea, introducerea un “protocol” pentru a preveni astfel de violenţe.

“Trebuie să fim conştienţi că vorbim de o violenţă structurală care necesită angajamentul tuturor”, a subliniat premierul socialist Pedro Sanchez pe covorul roşu al ceremoniei.

În ajunul galei, ministrul Culturii, Ernest Urtasun, a anunţat crearea unei unităţi specializate care se va ocupa de victimele violenţelor machiste din sectorul cultural.

“Inima mea este alături de femei”, a declarat şi Sigourney Weaver, în cadrul unei conferinţe de presă, cu privire la cazul care a zguduit cinematografia spaniolă.

Acest #MeToo din cinematografia spaniolă a izbucnit la sfârşitul lunii ianuarie odată cu publicarea unei anchete de către cotidianul El Pais în care trei femei îl acuzau pe cineastul Carlos Vermut de violenţe sexuale.

Figură marcantă a cinematografiei independente, Carlos Vermut, pe numele real Carlos López del Rey, a câştigat în 2014 cel mai prestigios premiu la Festivalul de Film de la San Sebastian, un eveniment major al cinematografiei de limbă spaniolă, pentru cel de-al doilea lungmetraj al său, “Magical Girl”, care a fost aclamat de critici.

Acuzaţiile la adresa acestuia au provocat un val de indignare în Spania, ţară aflată în prima linie a luptei împotriva violenţei de gen.

Vermut a declarat pentru El Pais că nu este “conştient să fi exercitat violenţă sexuală asupra vreunei femei”, însă a recunoscut că a “strangulat persoane, dar într-o manieră consensuală”.

În urma acestui caz, un alt regizor spaniol, Armando Ravelo, a fost acuzat de o artistă că a “incitat-o” să întreţină relaţii sexuale pe când aceasta avea doar 14 ani. (Agerpres)

Vezi si

Leonardo DiCaprio și preferințele lui neobișnuite din dormitor. Model de 22 de ani: „Prea ciudat și bătrân”

Hieke Konings, un model în vârstă de 22 de ani, a făcut declarații șocante despre …