Saturday , April 27 2024

Arma secreta a lui Hitler: Drogul minune ce transforma soldatii in roboti

Soldatii nazisti erau drogati cu sute de milioane de pastile pentru a se mentine in forma si ca sa fereasca “rasa ariana” de alcool si tigari, cu alte cuvinte pentru a-i pastra “puritatea”.
Toate aceste date reies dintr-un studiu al Asociatiei Doctorilor Germani despre medicamentele folosite in vremea celui de-al Treilea Reich.
Medicii nazisti si ofiterii indopau recrutii cu pilulele pentru a-i ajuta sa lupte fara pauza. Medicamentul “preferat” de nazisti se numeste Pervitin (avea in compozitie metamfetamine).
Cand nazistii au invadat Uniunea Sovietica in 1941, sute de mii de soldati au fost dopati cu Pervitin. Arhivele Wehrmachtului (fortele armate germane) arata ca aproximativ 200 de milioane de pastile de Pervitin au fost folosite intre 1939 si 1945.
Acelasi studiu arata ca nazistii au “inventat” un stimulent bazat pe cocaina pentru luptatorii din prima linie si care a fost testat in lagarele de concentrare.  Criminologul Wolf Kemper arata ca “a fost ultima arma secreta a lui Hitler si cu aceasta voia sa iasa invingator din razboi”.
Denumit D-IX, drogul a fost testat in lagarul de la Sachsenhausen. Acolo, prizonierii incarcati cu greutati marsaluiau zeci de kilometri fara intrerupere. Planul prevedea ca toti soldatii sa ia drogul minune, dar invazia din Normandia din iunie 1944, precum si bombardamentele aliatilor au facut ca aceasta idee sa nu mai fie pusa in practica.
Ideea principala era transformarea soldatilor obisnuiti in automate capabile de super-peformanta. Medicii sustin ca multi soldati au devenit dependenti de droguri si nu mai erau de niciun folos in teatrele de razboi. Otto Ranke, doctor militar si directorul in cadrul Institutului pentru Psihologie din cadrul Academiei de Medicina Militara, a fost creierul din spatele Pervitinului.
In ianuarie 1942, mai multe trupe ale nazistilor, inconjurate de Armata Rosie, au incercat sa scape pe temperaturi de -30 de grade. Cum? Medicii le-au injectat Pervitin in momentul in care acestia spuneau ca nu mai rezista. Dupa o jumatate de ora, soldatii declarau ca se simt mai bine.
Armatele din intreaga lumea  inca mai folosesc diverse medicamente: in SUA, a iesit la iveala faptul ca soldatii luau pastile ca se le treaca frica, in timpul razboiului din Irak din 2003. Medicamentele care au la baza efedrina reduc durerea si reactiile de stres, dar au si un efect secundar: atacuri de panica si de sadism. Urmarile drogarii soldatilor sunt din cele mai nefericite: doi piloti ai unui aparat F-16 au bombardat, din greseala, o coloana formata din militari canadieni in 2002, la Kandahar. S-a stabilit ulterior ca cei doi piloti se aflau sub efectul unor stimulenti pe baza de amfetamine pe care le-au luat inainte de zbor.
Germania a fost prima tara care a “amestecat” razboiul si drogurile: cand soldatii s-au intors din razboiul franco-prusac, in 1870-1871, erau deja dependenti de morfina.

Vezi si

Artistul fenomen Burna Boy vine la vară la UNTOLD

Untold, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, anunță noi nume de artiști îndrăgiți …