Ziua Universală a iei, marcată printr-o expoziție și un concert la Hanul Domnesc

22/06/19 ora:1:23am

Ca manifestare dedicată promovării și recunoașterii iei drept unul din simbolurile naționale, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc marchează și în acest an Ziua Universală a Iei.

Acest eveniment celebrează piesa principală a costumului popular românesc dar și ideea de feminitate, deoarece termenul ie este atribuit cămășii populare femeiești. Astfel, în data de 24 iunie 2019, la Hanul Domnesc, ora 16.00 va fi deschisă expoziția temporară “Podoabe etnografice”. Obiectele selectate și aduse în atenția publicului fac parte din colecțiile etnografice ale Muzeului Bucovinei și însoțesc costumul popular de sărbătoare, în special cămașa femeiască. Așadar, podoabele expuse erau purtate de toate categoriile sociale, fie că este vorba de mărgele din diferite materiale (sticlă, ceramică, lemn), zgărdițe, gheordane, paftale, lanțuri cu cruci,sau salbe cu bani de argint, toate reflectau ierarhia socială și statutul femeii în cadrul comunității. Aceste piese datează de la sfârșitul secolului al XIX.

Alături de Muzeul Etnografic, ca în fiecare an, va fi Asociația Ia Bucovina care va organiza ateliere de creație pentru copii și adulți: pictură pe machete din ceramică și pânză, podoabe din mărgele dar și alte surprize.Va avea loc și un concert susținut de  Maria Răducanu, una din cele mai speciale voci de soprană, care abordează orice gen, de la doina românească la blues, jazz avangardist sau fado. Expoziția va fi deschisă în perioada 24 iunie – 24 iulie, de marți până duminică între orele 10-18.