Saturday , April 27 2024

Tot ce trebuie să știți despre televizoarele 4K HDR

Dacă cumpărați un televizor pentru prima dată în câțiva ani, pregătiți-vă să învățați câțiva termeni noi. În primul rând, aproape toate televizoarele mai mari sunt acum TV 4K – adică ultra-high definition sau UHD – cu 4 ori mai mulți pixeli decât televizoarele obișnuite de înaltă definiție.

Acest lucru permite acestor televizoare să prezinte imagini cu detalii chiar mai mari decât obțineți cu televizoarele obișnuite de înaltă definiție. Dar realitatea este că nu toată lumea observă detaliile suplimentare de la distanțele normale de vizionare.

De aceea, credem că consumatorii ar trebui să fie entuziasmați de o altă tehnologie TV numită gamă dinamică ridicată sau HDR, care se găsește acum pe majoritatea seturilor medii până la cele mari. Televizoarele care fac o treabă bună cu videoclipurile HDR pot prezenta imagini mai luminoase, mai vii, cu un contrast mai mare și o gamă mai largă de culori, mult mai aproape de ceea ce vedem în viața reală.

Iată ce trebuie să știți pentru a face o alegere bună.

Ce este HDR, mai exact?

În muzică, intervalul dinamic ridicat se referă la diferența dintre cele mai ușoare și mai puternice părți ale compoziției. În video, este vorba despre creșterea contrastului dintre cele mai strălucitoare albe și cele mai întunecate negre pe care le poate produce un televizor.

Când este făcut bine, HDR prezintă o iluminare mai naturală a conținutului imaginii. Deși HDR necesită o luminozitate de vârf mai mare de la televizor, nu înseamnă că trebuie să prezinte spectatorului o imagine orbitor de strălucitoare. Înseamnă pur și simplu că televizorul are spațiul luminos necesar pentru a prezenta diferitele elemente dintr-o imagine – o peșteră umbrită, puncte luminoase faciale luminate de soare, un bec puternic – la nivelul de luminozitate necesar.

Când HDR funcționează, veți observa textura cărămizii pe o pasarelă umbrită sau nuanțe în norii albi pe un cer din timpul zilei. Veți vedea, de asemenea, „puncte luminoase speculare” mai luminoase și mai realiste, cum ar fi, să zicem, reflectarea soarelui de pe bara de protecție cromată a unei mașini sau de pe o aripă de avion. Cu HDR, acele flash-uri de lumină sunt mai vizibile; fără el, nu se remarcă la fel de mult.

Televizoarele HDR produc de obicei și culori mai vibrante și variate. Acest lucru se datorează faptului că HDR este adesea asociat cu o altă tehnologie TV mai nouă numită tehnologie gamă largă de culori sau WCG. Televizoarele HD standard pot afișa aproximativ 17 milioane de culori. Cele cu WCG pot afișa până la un miliard.

Dar nu veți putea să vă bucurați de contrastul și culoarea fantastică de fiecare dată când porniți televizorul. Trebuie să vă uitați la un film sau o emisiune TV masterizată pentru a profita de HDR și WCG. Când televizoarele HDR au ajuns pe piață pentru prima dată, conținutul cu aceste funcții a fost cam greu de găsit, dar aproape fiecare serviciu de streaming îl oferă acum.

Sunt toate televizoarele HDR la fel?

Într-un cuvânt, nu. Testele arată că nu fiecare televizor cu HDR scris pe cutie produce imagini la fel de bogate, realiste.

Descoperă acum și modelul de televizor 4K 65BX3LB

În primul rând, televizoarele sunt de toate felurile, când vine vorba de calitate a imaginii, cu sau fără HDR. Dar există și provocări specifice acestei tehnologii. Un televizor trebuie să fie suficient de luminos pentru a livra cu adevărat pe HDR. Pentru a înțelege de ce, trebuie să vorbim despre “nits”, unitățile utilizate pentru a măsura luminozitatea.

Televizoarele HDR cu performanțe mai bune generează de obicei cel puțin 600 de niți de luminozitate maximă, cele mai performante atingând 1.000 de niți sau mai mult. Dar multe televizoare HDR produc doar 100 până la 300 de niți, ceea ce nu este într-adevăr suficient pentru a oferi o experiență HDR.

Cum să identificați un televizor HDR bun
Din păcate, nu puteți citi pur și simplu ambalajul – sau chiar să vă bazați pe aspectul imaginii în magazin.

Deși unele televizoare poartă un logo Ultra HD Premium, indicând faptul că au fost certificate ca televizoare de înaltă performanță de către un grup industrial numit UHD Alliance, nu toți producătorii participă la program.

Nu vă puteți baza pe pretenția unui televizor de luminozitate maximă. Majoritatea acestor măsurători sunt înregistrate folosind un model standard de testare industrială, numit fereastră de 10%, care evaluează luminozitatea unei cutii mici pe un fundal complet negru. Dar companiile pot folosi alte metode pentru a produce cifre de luminozitate maximă.

În schimb, consultați evaluările TV, recenziile online și ghidurile de cumpărare. Dacă vă uitați la evaluările online, veți vedea că televizoarele cu cel mai bun HDR tind să fie adesea cele mai scumpe. Dar există câteva alegeri bune pentru persoanele care doresc să cheltuiască mai puțin. Credem că performanța HDR va continua să fie marele diferențiator dintre modelele de TV 4K, dar nu vă mirați dacă mai multe televizoare cu costuri mai mici încep să ofere și ele o experiență HDR satisfăcătoare.

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …