Thursday , September 29 2022

Artiștii cehi contemporani sunt vedetele expoziției de ilustrații pentru copii “12 lumi”, deschisa la Muzeul de Istorie toată luna februarie

Centru Ceh și Muzeul Bucovinei din Suceava vă invită la expoziția “12 lumi”, ce va putea fi vizitată în perioada 1-28 februarie 2019 în Sala Media a Muzeului de Istorie (Str. Ştefan cel Mare 33, Suceava). Vernisajul va avea loc pe 1 februarie, de la ora 13:00, iar directorul Centrului Ceh, Frantisek Zachoval, va fi prezent la deschidere pentru a face o scurtă introducere. Potrivit unui comunicat transmis în acest sens, Centrul Ceh începe anul cu primul eveniment din afara Bucureștiului: o expoziție ce prezintă lucrările a 12 autori cehi contemporani de ilustrații pentru copii.

În trecut, în Cehoslovacia, cărțile pentru copii și adolescenți erau ilustrate de artiști renumiți în domeniu, precum Zdeněk Miler, Květa Pacovská, Mi­roslav Šašek, Jiří Trnka, Štěpán Zavřel sau Helena Zmatlíková. În prezent, cei 12 tineri ilustratori (David Böhm, Pavel Čech, Dan Černý, Lucie Dvořáková, Renáta Fučíková, Vendula Chalánková, Lenka Jasanská, Lucie Lomová, Galina Miklínová, Petr Nikl, Jaromír Plachý, Vhrsti) calcă pe urmele lor, fiind apreciați la nivel internațional. Dintre artișiti, o amintim pe Galina Miklinova, autoarea filmului animat „Aventuri fără pereche”, care a fost proiectat în România în 2018.

Galina Miklinova este regizor, ilustrator și designer grafic. În privința inspirației sale artistice, ea explică: „Eu și Pavel Štrut am încercat să ne amintim ce lucruri ne înfricoșau în copilărie și continuă să ne sperie ca adulți. Dintre toți monștrii a apărut ceva care fura șosete. Apoi, Pavel i-a dat un nume și acel ceva a devenit mâncătorul de șosete fără pereche”. Expoziția 12 lumi va fi deschisă până pe 28 februarie, așa că nu ratați o incursiune în cele 12 lumi ale celor 12 ilustratori cehi, cu sau fără cei mici alături”, se mai arată în sursa citată

Tehnicile variază de la benzi desenate la desen,  pictură sau artă textilă, iar lucrările expuse au fost alese pentru a reprezenta stilul distinctiv al fiecărui autor și a arăta publicului diversitatea prin care se pot spune povești vizuale pentru copii. Expoziția 12 lumi a mai avut loc la Timișoara, în cadrul Cafékultour – Săptămâna Cafenelelor 2018, dar și la București, în cadrul târgului de carte Bookfest. De asemenea, aceasta este o continuare a expoziției 11 lumi, care a urmărit același concept și a avut premiera în Praga, în anul 2012.

„Curatorul expoziției, Radim Kopáč (1976), critic literar și de artă, autor a numeroase publicații despre istoria literaturii și culturii, ne spune că fiecare nume corespunde unui stil aparte și fiecare lucrare reprezintă o lume plină cu personaje și evenimente, construită nu numai din cuvinte și imagini, dar care se extinde și în medii precum film, muzică, teatru și fotografie. Iar a cunoaște o lume în plus înseamnă a avea un suflet în plus”, se arată în respectivul comunicat de presă.

Reamintim că, în vara anului trecut, Centrul Ceh a colaborat cu Muzeul Bucovinei în cadrul expoziției Cehoslovacia ‘18-‘68. Evenimentul a marcat 100 de ani de la fondarea Cehoslovaciei și 50 de ani de la evenimentele din timpul Primăverii de la Praga, iar scopul expoziției a fost acela de a ne reaminti momentele importante ale istoriei moderne care au dus la constituirea Europei așa cum o știm acum, și de a înțelege faptele care au determinat anumite schimbări ale căror efecte sunt resimțite în prezent. (D.P.)

Vezi si

Miercuri, la Biblioteca Bucovinei, Conferința „Un simbol românesc din nordul Bucovinei: Profesorul Ilie Popescu”

Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, sub egida Consiliului Județean Suceava și în colaborare cu Societatea …