Saturday , April 27 2024

Tag Archives: traditii

Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan

Sfantul Stefan este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 27 decembrie. Potrivit traditiei, este bine ca in aceasta zi sa ai in casa o icoana cu Sfantul Stefan, unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, pentru ca acesta ii ajuta pe cei bolnavi. Se mai spune ca icoana trebuie sfintita tocmai in …

Mai mult »

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei in Romania si in alte tari din Europa

Sfantul Andrei este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 30 noiembrie. Ziua Sfantului Andrei se cheama si Ziua lupului sau Gadinetul schiop. Noaptea de dupa Sfantul Andrei se considera a fi intre doua anotimpuri, cand incepe imperecherea lupilor. Se spune ca in aceasta noapte nu trebuie sa rostesti numele lupului, pentru ca …

Mai mult »

Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae

Obiceiurile de Mos Nicolae sunt consemnate în traditia occidentală, precum și în tradiția românească. Sfântul Nicolae este sărbătorit în 6 decembrie, fiind supranumit și ”Făcătorul de minuni”, patron al Greciei. El este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății. In tradițiile romanești, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, …

Mai mult »

Buna Vestire: Obiceiurile si traditiile zilei de Blagovestenie

Marti, 25 martie, credinciosii ordotocsi sarbatoresc Buna Vestire sau Blagovestenia. Cei care tin Postul Mare au dezlegare la Peste. In aceasta zi, Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelului Gavriil ca-l va naste pe Fiul lui Dumnezeu. In traditia populara, sarbatoarea Bunei vestiri intampina sosirea randunelelor si primul cantec …

Mai mult »

SFANTUL NICOLAE, sărbătorit astăzi de creştini. Vezi tradiţiile şi obiceiurile din 6 decembrie

Sfântul Nicolae este prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi şi catoli din toată lumea. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice, dedicate în special lupilor şi spiritelor morţilor-strigoi, început la mijlocul lunii noiembrie. Moş Nicolae este aşteptat, cu nerăbdare, mai ales de către cei mici. În fiecare …

Mai mult »

Sfanta Cuvioasa Parascheva: Traditii si superstitii. De ce nu e bine sa calci pe 14 octombrie

SFANTA CUVIOASA PARASCHEVA este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea …

Mai mult »

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Naşterea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători religioase, se celebrează pe 8 septembrie. Din străbuni s-au menţinut tradiţii şi obiceiuri pe care credincioşii să le respecte pentru a se bucura de noroc şi sănătate în următorul an. De Sfântă Maria Mică nu se cade să efectuăm treburi gospodăreşti, …

Mai mult »

Săptămâna Mare: Semnificaţii, tradiţii şi superstiţii

Ieri a inceput Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Paştilor, de la Sâmbăta lui Lazăr până în Ziua de Paşti. În această săptămână se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ înainte de răstignire şi învierea Lui. Slujbele Utreniei din Săptămâna Mare …

Mai mult »

Astazi nu ai voie sa te certi cu nimeni. Traditii de Bunavestire

Buna Vestire, care se prăznuieşte anual pe 25 martie,este, fără îndoială, una dintre cele mai importante sărbători religioase. Această zi reprezintă momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să-l aducă pe lume pe Mântuitorul Iisus Hristos. În popor, Buna Vestire mai e cunoscută drept …

Mai mult »

Tradiţii de Craciun in tarile lumii

Dincolo de o sărbătoare religioasă, Crăciunul înseamnă pentru creştinii din toată lumea timp petrecut cu familia, petreceri, cadouri, bucurie, însă există unele obiceiuri care variază în funcţie de ţară şi de istoria fiecărui popor. Germanii numesc Crăciunul “Weihnachten”, care înseamnă “noapte solemnă”, sau “Heiligenachten” – “noapte sfântă”. Este evocată, atunci, …

Mai mult »