Saturday , April 20 2024

SFANTUL NICOLAE, sărbătorit astăzi de creştini. Vezi tradiţiile şi obiceiurile din 6 decembrie

sf nicolae

Sfântul Nicolae este prăznuit astăzi de creştinii ortodocşi şi catoli din toată lumea. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice, dedicate în special lupilor şi spiritelor morţilor-strigoi, început la mijlocul lunii noiembrie. Moş Nicolae este aşteptat, cu nerăbdare, mai ales de către cei mici. În fiecare an, în seara de 5 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele, pentru că Moş Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri.
Sfantul Nicolae este sărbătoarea copiilor, este ziua cadourilor pentru cei mici, a bucuriei şi a veseliei. Mai precis, în noaptea de 5 spre 6, se spune că Moş Nicolae vine la fereastră şi pune în ghetuţele copiilor dulciuri şi alte daruri. Este o sărbătoare a creştinătăţii, dar nu numai. În copilarie, toţi îl aşteptăm cu nerăbdare să ne bucure cu câte ceva, de regulă, dulciuri.
Cine este, de fapt, Moş Nicolae?
Tradiţia ortodoxă îl identifică pe Sfântul Ierarh Nicolae care a trăit în secolele III-IV d. Hr. pe vremea împăraţilor Dioclitian şi Maximilian (284-305) şi prin viaţa exemplară trăită a devenit plăcut în faţa oamenilor şi a lui Dumnezeu, devenind ierarh şi apoi sfânt.
Există, de altfel, şi o frumoasă poveste cu trei fete sărace cărora Sfântul Nicolae le aduce dar de zestre, câte un săculeţ cu bani pe care îl aruncă, noaptea, pe fereastră, fără a fi văzut. Potrivit crestinortodox.ro, în Transilvania, Sfântul Nicolae este unul din cei mai veneraţi sfinţi, fiind cunoscut sub numele de San-Nicoara.
În folclorul românesc există mai multe legende despre Moş Nicolae, diferenţiindu-se de la o regiune la alta. Se spune că într-o cetate cu numele de Patara din părţile Asiei Mici trăia o familie săraca şi numeroasă, pentru că avea opt copii, iar pe cel mic îl chema Nicolae. Şi, cum familia trăia de pe o zi pe alta, părinţii nu reuşeau să le asigure cele necesare copiilor lor.
La început de decembrie, băieţelul împlinea zece anişori şi, văzând că părinţii nu au posibilitatea să-i cumpere ghete şi că nu mai poate umbla prin zăpadă cu cele rupte, îi vine o idee: să îi scrie o scrisoare lui Dumnezeu să îi trimită ghete noi. Scrie scrisoarea şi o pune la poştă. Omul care distribuia scrisorile a ţinut această carte poştală câteva zile, după care i-a spus şefului că are o scrisoare al cărei destinatar este Dumnezeu şi nu ştie unde să o trimită.
Acesta deschide scrisoarea şi vede că era scrisaăde un copilas. Merge la magazin, cumpără o pereche de ghete şi le aruncă pe geamul casei copilului Nicolae, noaptea, pe ascuns, să nu îl vadă nimeni. Copilaşul le-a găsit dimineaţa şi mare i-a fost bucuria că Dumnezeu i-a trimis ghetuţe noi.
De atunci, el a depus un jurământ în faţa lui Dumnezeu că în momentul când va ajunge mare şi va avea bani, va ajuta pe toţi copiii săraci să aibă ghetuţe noi când începe iarna, iar celor cuminţi le va pune dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Se mai spune, totuşi, că pentru copiii care nu au fost cuminţi el a pregătit şi o nuieluşă. Iată că până în zilele noastre, Moş Nicolae îşi păstrează obiceiul cel bun de a aduce bucurie şi multă lumină în sufletele copiilor noştri.
În unele locuri, copiii lasă moşului un pic din mâncarea lor preferată ca să-i ierte că nu au fost cuminţi.
Fetele profită de noaptea Sfântului Nicoale pentru a folosi ritualuri prin care să-şi afle viitorul.
De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pom fructiferi în casă, lângă icoane care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de ce crenguţa a înflorit, se preconizează recoltă de fructe în noul an.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …