Saturday , February 4 2023

Un mare contrabandist ucrainean, implicat în acțiuni de colectare de ajutoare umanitare

Olexandr Yerimiciuc, supranumit „Elefantul”, a fost inclus anul trecut pe o listă cu cei mai mari 10 contra­bandiști din Ucraina. “Elefantului” i s-a retras cetățenia ucraineană pentru că are și cetățenie română. După începerea războ­iului, președintele ucrainean a anunțat că  se vor ridica sancțiunile contra tuturor cetățenilor ucraineni care sunt gata să apere statul și care până de curând au fost sancționați de Consiliul Național de Securitate și Apărare, structura centrală res­pectivă fiind cea care l-a pedepsit pe Yerimiciuc. Acum, printr-un interpus – fostul deputat  Maxim Burbak -, Olexandr Yerimiciuc încearcă să organizeze cât mai multe transporturi umanitare de la Suceava la Cernăuți.

„Elefantul” în spatele unuia din cei mai longevivi primari ai Cernăuților, Mykola Fedoruk

Un om de afaceri cernăuțean, căruia în cursul anului trecut i-a fost retrasă cetățenia ucraineană de către președintele Volodimir Zelenscki, își câștigă dreptul de a i se ridica sancțiunea dată de Consiliul Național de Securitate și Apărare, ajutând Ucraina cu convoaie umanitare pe care a reușit să le aducă din România.

În aprilie 2021 Iuri Kușnir și Olexandr Yerimiciuc au fost incluși pe o listă de 10 mari contrabandiști din Ucraina, iar la câteva săptămâni lui Olexandr Yerimiciuc i-a fost retrasă cetățenia ucraineană – alături de alți doi contrabandiști mari din țara vecină – pentru că ar fi avut și cetățenia altor state, în cazul lui Olexandr Yerimiciuc fiind vorba despre cetățenia română.

După cum relatează media cernăuțeană – între care BukNews sau postul de televiziune TVA – cunoscutul om de afaceri Oleksandr Yerimiciuc ajută acum Ucraina în condițiile în care pe data de 24 februarie, după invadarea țării vecine de către Rusia, Zelenski a spus că printr-o decizie a Consiliului Național de Securitate și Apărare se vor ridica sancțiunile contra tuturor cetățenilor ucraineni care sunt gata să apere statul și care până de curând au fost sancționați de structura centrală respectivă.

În relatarea canalului TVA se observă că a fost lansat un culoar de transport pentru ajutoare umanitare între Cernăuți și Suceava, iar Oleksandr Yerimiciuc a organizat un astfel de „proiect logistic”.

Potrivit sursei citate, primele 20 de tone de ajutor umanitar pentru care s-a implicat și Oleksandr Yerimiciuc au ajuns, în data de 1 martie, din România la Cernăuți. „Vecinii nu au rămas indiferenți și au adunat cele mai necesare ucraineni, inclusiv 7 tone de motorină, apă minerală, alimente, scutece pentru nou-născuți”, se preciza în media cernăuțeană cu referire la respectivul transport. Omul de legătură care preia acele transporturi umanitare care se doresc a fi zilnice de la Suceava la Cernăuți este însă un fost deputat Maxim Burbak, care nu și-a ascuns niciodată prietenia pentru Oleksandr Yerimiciuc, nici măcar când fostul procuror general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a acuzat în mod public la Cernăuți că în regiune funcționează două grupări de contrabandă, din care una a fratelui unui procuror din zonă, adică a lui Oleksandr Yerimiciuc, supranumit „Elefantul”.

Maxim Burbak pregătind un ajutor umanitar din România pentru Ucraina – foto BukNews

„A doua zi a proiectului de logistică a prietenului meu Oleksandr Yerimiciuc, care livrează bunuri umanitare de la Suceava, România, la Cernăuți. Apoi, oficialii Administrației Regionale de Stat Cernăuți îl distribuie în funcție de nevoile diferitelor regiuni ale Ucrainei. Mulțumesc mult fraților noștri români!!! Multe mulțumiri fraților români!!!”, a comentat Maxim Burbak activitatea lui Oleksandr Yerimiciuc. Este de menționat că acesta din urmă – deși s-a vehiculat că va fi dat afară din țară și, pe cale de consecință va ajunge, cel mai probabil în România – a dat în judecată, în mai 2021, alături de companiile Menatep, Novatek Production și Exto Holding (ultimele două având ca obiect de activitate producția de produse pe bază de tutun) pe președintele Ucrainei, Consiliul Național de Securitate și Apărare și Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru a anula decretul prin care i se ridica cetățenia și erau impuse alte sancțiuni. (D.P.)

Citiți și „Elefantul”, unul dintre cei mai mari contrabandiști ai Ucrainei, ar putea fi expulzat în România

 

 

Vezi si

Mare show mare, săptămâna viitoare la Suceava. Carla’s Dreams și Horia Brenciu vor concerta la 635 de ani de atestare documentară a orașului

Manifestările dedicate împlinirii a 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de …