Saturday , April 27 2024

Trei școli din județ nu au nici măcar un absolvent promovat la Evaluarea Națională, în timp ce 22 de unități școlare au promovabilitate de 100% 

Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, Școala Gimnazială Nr. 1 Iaslovăț, Liceul ”Natanael” Suceava, Școala Gimnazială ”Ion Teodorescu” Cotârgași, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Cârlibaba, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Școala Gimnazială Baineț, Școala Gimnazială Breaza, Școala Gimnazială Brodina, Școala Gimnazială Corni, Școala Gimnazială Dorna Arini, Școala Gimnazială Gemenea, Școala Gimnazială Panaci, Școala Gimnazială Roșcani, Școala Gimnazială Siliștea, Școala Gimnazială Ulma și Școala Gimnazială Valea Glodului au promovabilitate 100% la Evaluarea din acest an, cu mențiunea că în cazul celor mai multe unități școlare din mediul rural numărul elevilor participanți la examene este foarte mic, în unele cazuri sub 10. La Școala Gimnazială ”Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială Budeni și Școala Gimnazială Moara Carp nu a promovat niciun absolvent.

Absolvenții clasei a VIII-a au aflat miercuri rezultatele la Evaluarea Națională, care reprezintă, de fapt, mediile de admitere la liceu în acest an. Ierarhia județeană a elevilor este cea afișată pe evaluare.edu.ro, și anume mediile de la Evaluare, care trebuie comparate cu mediile de admitere din anii anteriori de la liceele și specializările dorite, pentru a afla șansele de a ocupa un loc în clasa a IX-a. Totuși, comparația nu este relevantă decât într-o anumită măsură, pentru că anii trecuți în calculul mediilor de admitere au intrat și mediile din gimnaziu. Drept urmare, pentru a spori șansele de a fi admiși din prima pe locurile vizate se recomandă completarea a cât mai multe opțiuni în fișa de înscriere la repartizarea computerizată, care va avea loc în data de 19 iulie.

În ceea ce privește rezultatele inițiale publicate pe evaluare.edu.ro, de remarcat cele 22 de unități de învățământ din județul Suceava care au promovabilitate de 100%. Este vorba despre Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, Școala Gimnazială Nr. 1 Iaslovăț, Liceul ”Natanael” Suceava, Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, Școala Gimnazială ”Ion Teodorescu” Cotârgași, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Cârlibaba, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Școala Gimnazială Baineț, Școala Gimnazială Breaza, Școala Gimnazială Brodina, Școala Gimnazială Corni, Școala Gimnazială Dorna Arini, Școala Gimnazială Gemenea, Școala Gimnazială Panaci, Școala Gimnazială Roșcani, Școala Gimnazială Siliștea, Școala Gimnazială Ulma și Școala Gimnazială Valea Glodului, cu mențiunea că în cazul celor mai multe unități școlare din mediul rural numărul elevilor participanți la examene este foarte mic, în unele cazuri sub 10.

La polul opus, avem în județ și unități de învățământ în care niciun absolvent de gimnaziu nu a reușit să promoveze Evaluarea Națională. Este vorba despre Școala Gimnazială ”Dimitrie Păcurariu” Șcheia, unde au fost înscriși 11 candidați, dintre care doar patru s-au prezentat la examene, însă au obținut medii între 2,80 și 3,67, Școala Gimnazială Budeni, care a avut 10 candidați prezenți din 13 înscriși, cu medii între 2,05 și 4,80, și Școala Gimnazială Moara Carp, unde au fost înscriși 4 candidați, unul singur s-a prezentat, însă nu a reușit să promoveze.

Nouă unități școlare din municipiul Suceava au promovabilitate de peste 90%

În municipiul Suceava, Școala Gimnazială Nr. 4 are 95,69% dintre absolvenți promovați la Evaluare Națională, Școala Gimnazială Nr. 3 are promovabilitate de 95,10%, Școala Gimnazială ”Miron Costin” are un procent de 94,11%, Școala Gimnazială Nr. 1 o promovare de 93,87%, Școala Gimnazială Nr. 10 – 92,79%, Școala Gimnazială ”Ion Creangă” – 91,72%, Școala Gimnazială Nr. 8 – 89,33%, la Școala Gimnazială Nr. 6 – 82,35%, la Școala Gimnazială ”Jean Bart” – 75,86%, iar la Școala Gimnazială ”Grigore Ghica Voievod” promovabilitatea este de 53,57%, în timp ce la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” procentul de promovare este 92,85%, la Colegiul de Artă au promovat 94,44% dintre candidați, la Liceul Teoretic ”Filadelfia” – 98,36% și la Liceul cu Program Sportiv – 63,63%.

În acest an, media obținută de absolvenții de gimnaziu la Evaluarea Națională este singura care contează la admiterea în clasa a IX-a. În municipiul Suceava, cele mai multe medii mari aparțin elevilor de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, care este urmat de Colegiul Național ”Petru Rareș”, apoi de școlile gimnaziale nr. 3 și 4, Liceul Teoretic ”Filadelfia”, școlile ”Ion Creangă și ”Miron Costin”, Liceul ”Natanael” și școlile gimnaziale nr. 1 și nr. 10.

La nivel județean, se remarcă Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți și Școala Gimnazială nr. 1 Gura Humorului, care apar de foarte multe ori în topul mediilor mari de la Evaluarea Națională.

Acţiunile de completare a opţiunilor pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară în perioada 6-7, 10-17 iulie a.c. La fiecare şedinţă, participă elevii, părinţii/tutorii legal instituiţi (un părinte/tutore pentru fiecare elev), diriginţii, precum şi un membru sau un delegat al Consiliului de Administraţie al unităţii şcolare. În cadrul acestor şedinţe, elevii şi părinţii sunt informaţi asupra rezultatelor obţinute la nivelul judeţului la Evaluarea Naţională, precum şi asupra ierarhiei absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţ. Se recomandă completarea unui număr suficient de opţiuni în fişa de înscriere, pentru a se asigura repartizarea elevului în clasa a IX-a. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

 Peste 300 de polițiști, cu 130 de mașini, acționează în acest week-end în județul Suceava

Polițiștii suceveni vor desfășura în perioada 27 aprilie – 07 mai a.c., campania de prevenire …