Thursday , May 16 2024

Suceava va avea un stadion nou, lângă viitoarea sală polivalentă 

Datorită ampla­samentului foarte bun al viitoarei săli polivalente, sunt mari șanse ca în apro­pierea acesteia să fie ridicat și noul stadion al Sucevei . „Ne propunem ca acolo să dezvoltăm sta­dionul nou. Așa cum este amplasat, am lăsat spațiu suficient în jurul acestui teren care se face cu dimensiuni UEFA cu nocturnă și să facem acolo un stadion nou”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu.

Sala polivalentă este doar începutul sau, în orice caz, doar o etapă în ceea ce privește proiectul municipalității sucevene de a face un nou complex sportiv la ieșirea din oraș. Desigur, este vorba despre o abordare de durată. A început cu un vis timid înainte de 2008, când mai mult ne uitam cu sfială „prin vecini” și vedeam că unii au bazin olimpic (sau semiolimpic), alții un stadion și/sau o sală polivalentă nouă iar unii măcar terenuri de sport modernizate. Iar Suceava avea un stadion vechi – pe care îl mai are încă și pe care unii voiau să facă un complex de afaceri cu funcțiuni hoteliere, de patru stele – niște săli de sport făcute în anii ꞌ80 și vreo două săli de sport la școli din Burdujeni și Obcini. Nicio perspectivă pentru o dezvoltare mai extinsă pe această linie. Nici măcar pe zona de terenuri de sport destinate maselor ori doar pentru pregătirea sportivilor de performanță. Cât despre bazin olimpic sau aqua-park … era mai mult fantastic decât științific.

Apoi a început etapa pregătirilor pe hârtie. Planuri, proiecte de lege pentru transferul terenurilor, idei, discuții. Dar în afara unui – altminteri lăudabil – transfer a 12 hectare de teren pentru Municipiul Suceava și a realizării unui plan de urbanism zonal (PUZ) pentru un complex sportiv care să includă teren de pregătiire a sportivilor, sală polivalentă, complex olimpic de înot și stadion nou nu s-a făcut nimic.

Un deceniu de peripluri pe la toate guvernele posibile și, mai ales, IMPOSIBILE aproape că au spulberat orice speranță oricărui sucevean decent, animat de dorința sinceră de a avea și orașul său măcar ceva din ceea ce alții au de multă vreme. Cu chiu cu vai s-a aprobat finanțarea unor studii. În primă etapă doar pentru terenul de sport și pentru sala polivalentă. „Decât nimic, buine și alea”, și-au tot spus cei mai mulți care continuau – și aveau argumente solide adunate în cei peste 10 ani de nerealizări – să fie sceptici. Cu toată pandemia și întârzierile inerente, studiile au fost finalizate iar licitația a demarat. Mai întâi pentru terenul de pregătire a sportivilor – prevăzut cu tribune de numai 500 de locuri – și realizate pe un proiect omologat UEFA. Proiectarea și lucrarea este în acest caz finanțată de Compania Națională de Investiții. Şi a fost adjudecată. A fost un pas timid, dar necesar. Al doilea, de dimensiuni mult mai mari – fizice și valorice deopotrivă – a fost cel cu privire la sala polivalentă. Aici a fost mai complicat pentru că două firme din același sat bistrițean s-au contestat puternic una pe cealaltă, dar până la urmă situația s-a tranșat în favoarea uneia dintre ele. și acum, când lucrările nu au început, se dorește schimbarea soluției de încălzire. Prin urmare, noul proiect care este în curs nu se va face pe baza soluției din studiul de fezabilitate – unde era prevăzută încălzirea pe gaz – ci se va face cu o variantă mai ecologică: pompele de căldură. și, eventual, panouri fotovoltaice. Părea că se complică treaba iarăși. Dar primarul Ion Lungu susține că merită efortul – presupune o prelungire a duratei de realizare a proiectului tehnic și detaliilor de execuție – chiar dacă aproape cu certitudine va duce la decalarea datei de începere a lucrărilor.

De ce este însă optimist Ion Lungu? Ei bine, cel puțin oficial, pentru că semnalele primite de la finanțatorul lucrărilor – și în cazul sălii polivalente este aceeași Companie Națională de Investiții – este foarte încântat de modul cum decurg lucrările la primul obiectiv și de amplasarea terenului de sport și a sălii polivalente.

Potrivit celor specificate de Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 7 septembrie, semnale pozitive a primit și la ultima vizită pe care directorul Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, a făcut-o la fața locului. Practic, în ciuda unor schimbări, implementarea celor prevăzute în PUZ-ul privitor la complexul sportiv al Sucevei va continua. Cu un stadion nou, desigur. Asta a spus-o la finalul conferinței de presă chiar primarul Ion Lungu: „Ne propunem ca acolo să dezvoltăm stadionul nou. Așa cum este amplasat, am lăsat spațiu suficient în jurul acestui teren care se face cu dimensiuni UEFA cu nocturnă și să facem acolo un stadion nou”. (D. P.)

Vezi si

12 distincții obținute de elevi la faza națională a olimpiadelor școlare, cele mai valoroase rezultate din istoria recentă a Colegiului ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Elevii au obținut 2 premii I, 4 premii II și 3 mențiuni, conferite de Ministerul …