Thursday , May 23 2024

Autorul atacului asupra premierului Slovaciei, acuzat de tentativă de omor cu premeditare

Poliţia l-a acuzat joi pe presupusul autor al atacului armat asupra premierului slovac, populistul Robert Fico, de “tentativă de omor cu premeditare, din răzbunare”, infracţiune pasibilă de o pedeapsă de minimum 25 de ani şi până la închisoarea pe viaţă, informează EFE, citată de Agerpres.

Bărbatul, Juraj Cingula, în vârstă de 71 de ani, se află în prezent reţinut în incinta unei unităţi speciale a poliţiei, specialitatea criminalistică, din oraşul Nitra, potrivit televiziunii Markiza. El este un scriitor cu două volume de poezii și un roman publicate și simpatizant al opoziției. Fiul său a declarat miercuri seară presei slovace că tatăl său deține permis legal de port-armă și că a lucrat ca agent de pază la un centru comercial, precizând că acesta nu are probleme psihice și că nu a consultat, după știința lui, un psihiatru.

Cingula a fost și el victima unui atac cu mai mulți ani în urmă, când era agent de pază, autor fiind un tânăr despre care presa vremii a relatat că ar fi fost drogat.

Potrivit acestei televiziuni, atacatorul le-a spus poliţiştilor că este mândru de fapta sa, relatează sursa citată.

Atacatorul a fost pus sub acuzare și riscă de la 25 de ani de închisoare la închisoare pe viață. Actul său pare să fi fost premeditat. Bărbatul apare în înregistrări video recente în locuri în care a fost și premierul Slovaciei, relatează de la fața locului corespondentul Digi24.

De asemenea, autoritățile slovace au deschis o anchetă de amploare. Procurorii și serviciile secrete verifică dacă atacul putea fi evitat și dacă ofițerii și-au făcut treaba.

În Slovacia, ţară extrem de polarizată, au avut în ultimele săptămâni proteste în masă împotriva deciziilor guvernamentale controversate, cum ar fi închiderea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului lui Fico. Totodată, guvernul slovac intenţionează să închidă şi postul public de radio şi televiziune RTVS.

“Nu sunt de acord cu politica guvernului. RTVS este atacat şi multe persoane îşi dau demisia”, a declarat miercuri pentru postul TA3 presupusul atacator, Juraj Cingula, 71 de ani, când a fost dus la secţia de poliţie pentru a depune mărturie.

Atacul a avut loc miercuri la ora 13:00 GMT, după un consiliu de miniştri în oraşul Handlova, când Fico s-a dus să salute zecile de locuitori care se aflau lângă Casa de Cultură, unde a avut loc şedinţa de guvern, şi care erau comasaţi în spatele unui gard de protecţie, relatează Agerpres.

În acel moment, când politicianul era foarte aproape, atacatorul a scos o armă şi l-a împuşcat pe Fico de cinci ori. Trei l-au nimerit pe premier: unul în abdomen și două în membre.

Agresorul, care a fost imobilizat imediat în urma atacului, are permis de portarmă şi anterior îi strigase lui Fico: “Robo (Robert), vino mai aproape”.

Mai mulţi membri ai guvernului au dat asigurări că atacul asupra lui Fico este motivat politic şi au acuzat opoziţia că încinge atmosfera cu criticile sale.

 

Vezi si

Încă un general de rang înalt din Statul Major rus a fost arestat pentru corupție

Un membru de rang înalt al Statului Major General rus a fost arestat preventiv pentru …