Sunday , April 28 2024

Ședințele instanțelor sucevene care nu reprezintă cauze urgente au început să fie amânate, pe fondul protestelor grefierilor

Marți, 12 decembrie a.c., a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Suceava, la care au participat 20 de judecători dintr-un total de 27, fiind întrunită condiția de cvorum. Membrii adunării au fost de acord, în unanimitate, să susțină protestul grefierilor. De asemenea, au fost stabilite cauzele considerate a fi urgente care urmează să se judece în perioada protestului personalului auxiliar de specialitate, lista lor fiind publicată pe site-ul instanței.

 

Activitatea instanțelor este afectată de protestele demarate zilele trecute de grefierii din toată țara, iar ședințele de judecată care nu reprezintă cauze urgente au început să fie amânate pentru anul viitor, luna ianuarie.

Marți, 12 decembrie a.c., a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Suceava, la care au participat 20 de judecători dintr-un total de 27, fiind întrunită condiția de cvorum. Membrii adunării au fost de acord, în unanimitate, să susțină protestul grefierilor. De asemenea, au fost stabilite cauzele considerate a fi urgente să urmează să se judece în perioada protestului personalului auxiliar de specialitate, lista lor fiind publicată pe site-ul instanței.

”În contextul protestului declanşat de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, începând cu data de 11.12.2023, una dintre formele de protest adoptate fiind participarea grefierilor în şedinţe de judecată doar la judecarea cauzelor urgente, vă informăm că grefierii de la Curtea de Apel Suceava vor participa pe perioada protestului doar la judecarea următoarelor cauze considerate urgente:

În materie non penală: ordonanță  președințială, măsuri asigurătorii, suspendare provizorie executare, suspendare executare hotărâri, răpiri internaționale de copii, plasamente, adopții, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecție, strămutări legate de cauzele urgente, suspendarea actelor administrative, plângerile împotriva deciziilor CNSC, sechestru asigurator, incidente procedurale în legătură cu cauzele urgente menționate.

În materie penală: cauzele în care sunt inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze în care este iminentă împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale, cauzele în materia executării pedepselor, verificare măsuri asiguratorii”, se arată în informarea postată pe site-ul instituției.

Potrivit Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare ”Dicasterial”, grefierii vor protesta pe termen nelimitat, pentru că revendicările lor nu au fost soluționate, nici la întâlnirea de la Ministerul Finanţelor, nici la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu. Grefierii cer creșterea salariilor, în condițiile în care acestea nu au mai fost majorate de 6 ani și, în plus, au fost greşit calculate la momentul elaborării actualei legi a salarizării nr. 153/2017, ceea ce a generat mii de procese pe rolul instanţelor de judecată. Grefierii sunt nemulțumiți și de faptul că ministrul finanţelor publice a comunicat ca nu sunt bani şi nu vor fi alocate fonduri pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărâri judecătoreşti şi acte administrative, scadente în anul 2023. (O. N.)

Vezi si

 Un tânăr care a încercat să fure două bormașini din Leroy Merlin, prins de doi polițiști aflați în timpul liber

Vineri seara, la ora 19.02, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin  112 de …

One comment

  1. Asa, bun. Bravo!
    Dar cum stim care reprezintă cauze urgente? Cum defineste legea cauza urgenta?
    Un prieten vrea sa afle.