Friday , April 26 2024

Record de trafic pe aeroportul sucevean.  În primele șase luni ale lui 2022 au fost aproape la fel de mulți pasageri ca în tot anul 2021 și mult mai mulți ca în primul semestru din 2019

Traficul aerian în România a fost în primele șase luni ale acestui an de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie – iunie 2022, numărul pasagerilor înregistrați pe aeroporturile din România a fost de aproape 9 milioane de persoane, față de 3 milioane anul trecut. Cei mai mulți pasageri au trecut, firesc, prin Otopeni, 5,4 milioane de oameni. în țară, doar aeroporturile din Iași, Suceava, Bacău, Oradea și Maramureș au avut un număr mai mare de pasageri în primele șase luni ale acestui an față de aceeași perioadă din 2019, considerat anul etalon în industria aviatică. Suceava a procesat în primul semestru al acestui an 324.905 călători, egalând aproape traficul din întreg anul 2021, când au fost 346.210 pasageri.

Traficul aerian din primele șase luni ale acestui an a fost în România de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mai precis, în perioada ianuarie – iunie, numărul pasagerilor înregistrați pe aeroporturile din România a fost de aproape 9 milioane de persoane, față de 3 milioane anul trecut, conform informațiilor Asociației Aeroporturilor din România.

Cel mai tranzitat aeroport a fost cel din Otopeni, cel mai mare terminal din România, care a înregistrat 5,4 milioane de pasageri. Cu toate că este o creștere de aproape trei ori mai mare față de anul trecut, traficul de pe Otopeni este sub nivelul din 2019, când terminalul a fost tranzitat de 6,8 milioane pasageri.

Aeroporturile din Cluj și Iași se situează pe următoarele două poziții în clasamentul celor mai mari aeroporturi după numărul de pasageri, având un număr de peste un milion de pasageri, res­pectiv 690.000 de persoane.

Revenirea traficului aerian și chiar depășirea nivelului prepandemic din România se poate observa în datele aeroporturilor din Iași, Suceava, Bacău, Oradea și Maramureș. Toate aceste aeroporturi au avut un număr mai mare de pasageri în primele șase luni ale acestui an față de aceeași perioadă din 2019, considerat anul etalon în industria aviatică. Mai mult, aeroporturile din Iași, Suceava și Bacău au urcat mai sus în clasament față de pozițiile ocupate în 2019, “luând fața” terminalelor din Timișoara, Sibiu sau Craiova.

Referitor strict la Aeroportul sucevean, se poate spune că în primele șase luni ale lui 2022, cu cei 324.905 călători procesați, aproape a egalat traficul din întreg anul 2021 (346.210 pasageri) și a depășit lejer numărul de pasageri îmbarcați și sosiți în primul semestru al lui 2019,  considerat, așa cum spun specialiștii, an etalon în industrie.

Așadar, Aeroportul de la Salcea a reușit performanța de a fi pe poziția a patra în topul aeroporturilor regionale, fiind depășit de Cluj, Iași (la cifrele căruia a contribuit și faptul că acolo au fost relocate unele zboruri de la Chișinău) și Timișoara, toate fiind aeroporturi mai mari și cu ceva mai multă experiență în operarea zborurilor internaționale. Trebuie spus însă faptul că, așa după cum se poate observa și din graficul de mai sus, la Cluj și Timișoara valorile de trafic din primul semestru al lui 2022 nu au depășit valorile perioadei similare din 2019, Iașul și Suceava având practic cele mai mari creșteri în această perioadă.

La polul opus, cele mai puțin tranzitate aeroporturi din țară au fost Tulcea, cu doar 124 pasageri, Arad, 4.000, și Băneasa, 4.300 de călători.

Cu toate că aeroportul din Tulcea este cel mai puțin tranzitat aeroport din țară, de acolo nefiind curse interne sau internaționale operate de companii aeriene, ci doar curse private, în primele șase luni ale acestui an, traficul aerian din Tulcea a fost de zece ori mai mare decât în 2019, când doar 12 persoane au pășit pe Aeroportul Delta Dunării.

Per ansamblu însă, în acest an totalul de pasageri pentru perioada ianuarie – iunie este sub cel din 2019. În urmă cu trei ani, înainte de pandemie, cele 16 aeroporturi operaționale din țara noastră au raportat un total de 10.709.272 de pasageri, față de 9 milioane de pasageri în primul semestru al anului 2022. (O.S.)

 

Vezi si

Fosta șefă a Secției de Oncologie, condamnată la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare

Tribunalul Suceava a condamnat-o joi, 25 aprilie 2024, pe Anca Ababneh Dumitrovici, medic oncolog, fosta …