Wednesday , October 4 2023

Profesorii au protestat din nou pe străzile Sucevei, în a 11-a zi de grevă generală

Angajații din unitățile de învățământ din județul Suceava au continuat să protesteze și joi pe esplanada Casei de Cultură, unde s-au adunat peste 1.000 de persoane. Îndemnul liderilor sindicali a fost, ca și zilele trecute, să nu cedeze niciunul dintre membrii de sindicat care, în data de 22 mai a.c., au intrat în grevă generală.

Mai mult decât atât, profesorii au fost încurajați să participe la marșul de protest de vineri, din București, pentru a demonstra, încă o dată, că sunt uniți, că nu vor ceda presiunilor și nu vor ieși din grevă decât atunci când vor avea garanția 100% că solicitările salariale vor deveni realitate. Câteva autocare urmează să pornească în această seară către capitală, pentru a protesta, în marș, de la Piața Victoriei până la Palatul Cotroceni.

Mitingul de joi a continuat cu un nou marș pe străzile municipiului reședință de județ, traseul fiind Centru – Primărie – Universitate – Mărășești și înapoi pe esplanada Casei de Cultură.

În școli, personalul didactic și nedidactic continuă greva generală, procentul de peste 98% dintre membrii de sindicat menținându-se pentru a 11-a zi, după cum au anunțat liderii sindicali.

 

Cele două mari federații sindicale din învățământ au transmis miercuri în teritoriu o informare care cuprinde revendicările negociate până în prezent și promisiunile primite din partea Guvernului. Aceasta cuprinde 13 drepturi și obligații ale cadrelor didactice, potrivit documentului consultat de edupedu.ro. Printre ele se numără reglementarea programului flexibil și a programului inegal de lucru; plata salariului și a indemnizației de hrană pentru angajații care lucrează și în zilele libere prevăzute de lege, indiferent de numărul de ore/zile de muncă acumulat în perioada lucrată; instituirea zilei de 5 Iunie ca zi nelucrătoare; calcularea indemnizației de concediu cu luarea în calcul a indemnizației de hrană; instituirea și pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic/contractual încadrat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată (nu doar pentru cadrele didactice) a dreptului la concediu fără plată pe o perioadă de un an calendaristic, o dată la 10 ani de activitate în învățământ, cu aprobarea consiliului de administrație; reglementarea posibilității ocupării unui post vacantat, prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată, până la ocuparea postului prin concurs; dreptul angajaților care au în îngrijire copii bolnavi în vârstă de până la 7 ani de a beneficia de reducerea programului de lucru cu până la 1/2 normă, fără afectarea calității de angajat și vechimii integrale în învățământ/muncă. (O. NUȚU)

 

 

Vezi si

Lungu: Reabilitarea clădirii principale a Colegiului ”Mihai Eminescu” se va finaliza în martie 2025. Lucrările sunt în grafic

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că lucrările de investiții la proiectul  de reabilitare …