Saturday , March 25 2023

Preotul Cătălin Moroșan, din Gura Humorului, care slujește în Arhiepiscopia Tomisului, se află de câteva zile în stare critică la ATI la Constanța

Părintele, în vârstă de doar 30 de ani,  este originar din Gura Humorului și a slujit ca diacon și la o biserică din județul Suceava. El a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Județean Constanța, iar medicii susțin că ar fi înghițit substanțe periculoase, cel mai probabil antigel. Soția preotului încearcă să-l transfere la o unitate spitalicească din Capitală. Părintele Moroșanu a fost foarte afectat după ce a fost înlocuit de curând din funcțiile administrative deținute în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului

Zilele acestea, lumea bisericească ortodoxă din țară este zguduită de tragedia prin care trece familia tânărului preot sucevean Cătălin Moroșan, care se zbate între viață și moarte pe un pat de spital, după ce ar fi încercat să-și ia viața.

Originar din Gura Humorului, Moroșan a urmat seminarul teologic la Suceava, apoi Facultatea de Teologie de la Universitatea Ovidius, după care s-a înscris tot aici la școala doctorală condusă de ÎPS Teodosie.

În anul 2019, s-a căsătorit la Gura Humorului. Slujba religioasă a fost oficiată de Teodosie. Ierarhul apare în fotografii alături de miri și de rudele acestora.

Tot în 2019, pe când avea 26 de ani, Moroșan a fost hirotonit ca preot, potrivit datelor din contul său de Facebook și a slujit la o biserică ortodoxă din județul Suceava. În iunie 2020, el a fost numit paroh al Bisericii Sfântul Arhidiacon Ștefan – Constanța. La momentul instalării în funcție, biserica în construcție avea deja patru preoți slujitori, toți cu un istoric bogat în spate. Deși fără experiență și având doar 27 de ani, Moroșan a fost preferat acestora de către ierarhul locului, ÎPS Teodosie. Bisericile cu cinci preoți sunt o raritate la nivel național, norma uzuală fiind de doi preoți pe parohie, relatează Ordinea.ro.

Pe 15 martie 2021, preotul Moroșan a fost numit și administrator al societății comerciale ”Centrul de diagnostic și tratament recuperator Sfânta Elena de la Mare SRL”, care funcționează pe lângă mănăstirea cu același nume de pe faleza din Costinești. Vorbim de un SRL care aparține oficial Constanței Negoescu din Galați, însă care în mod vădit face parte din siajul Arhiepiscopiei Tomisului.

În vârstă de doar 30 de ani,  familia și prietenii susțin că acesta nu avea motive să fi încercat să-și încheie socotelile cu viața și că altele ar fi dedesubturile acestei nenorociri. Cert este că preotul Cătălin Moroșan se zbate între viață și moarte, de câteva zile, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Constanța după ce ar fi înghițit substanțe periculoase, medicii menționând că ar fi vorba despre antigel. Soția preotului încearcă să-l transfere la o unitate spitalicească din Capitală, dar pentru moment nu i s-a aprobat transferul. ”Încercăm de trei zile să facem transferul la un spital de specialitate din București, dar ne luptăm cu morile de vânt, avem piedici la transfer. Este dreptul meu și lupt pentru el, dar Spitalul Județean de Urgență Constanța nu mi-l oferă”, a declarat Mihaela Moroșan, soția preotului Cătălin Moroșan.

De partea cealaltă, cadrele medicale susțin că pacientul a ajuns târziu la spital, în comă de etiologie neprecizată și din cauza stării foarte grave în care se află nu i se poate asigura transferul în condiții de siguranță, fără a-i pune viața în pericol.

Se pare că preotul Cătălin Moroșan ar fi fost înlocuit de curând din mai multe poziții de conducere din cadrul Arhiepiepiscopiei Tomisului, fiind în conflict cu conducerea instituției. ”Cu privire la informațiile prin care se prezintă opiniei publice faptul că preotul în cauză ar fi fost demis din anumite funcții administrative, facem precizarea că acest aspect nu reprezintă o sancțiune aplicată părintelui, ci reprezintă dinamismul caracteristic din administrația bisericească, conform Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române, misiunea principală a preotului fiind aceea de a sluji la sfântul Altar. Vă aducem la cunoștință că Arhiepiscopul Tomisului se informează permanent despre evoluția medicală a preotului Cătălin Moroșan, se roagă pentru acesta, dând dispoziție tuturor preoților din subordine să facă slujbe speciale pentru însănătoșirea părintelui”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Bucovina Rădăuți s-a impus în derby-ul cu Foresta. Ambele echipe vor juca în play-off pentru promovarea în Liga a II-a

Bucovina Rădăuți a câștigat ultimul derby al sezonului regular al Ligii a III-a, după ce …