Tuesday , April 30 2024

Peste 19 milioane de euro pentru un nou centru de terapie minim invazivă în cadrul Spitalului Clinic Județean

Studiul de fezabilitate pentru construirea unui centru multidisciplinar de terapii minim invazive în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost aprobat de consilierii județeni la ședința de luni, 5 februarie, a deliberativului. Centrul se va construi prin supraînălțarea cu un etaj a corpului E (deasupra laboratorului Synevo), cu o structură metalică independentă, pentru a nu încărca structura de rezistență a clădirii existente. Conform raportului de expertiză tehnică, se vor realiza consolidări asupra structurii existente a corpului E la nivelul fundațiilor, precum și extinderea casei scării.

Doar un singur vor a fost împotriva proiectului de hotărâre inclus la punctul 2 de pe ordinea de zi a ședinței. Amenajarea spațiilor funcționale necesare desfășurării activităților medicale se va face pe o suprafață de 1030,73 mp, cu trei săli de examinare angiograf, o sală de endoscopie digestivă inferioară (EDI), o sală de endoscopie digestivă superioară (EDS), o sală examinare computer tomograf (CT), cinci cabinete, două saloane pentru pacienți, o sală simulare și spații cu funcțiuni conexe (grupuri sanitare, depozite, vestiare, camere tehnice etc.).

Studiul de fezabilitate înaintat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și aprobat de CJ Suceava prevede ca fiind necesară suma de 96,343 milioane de lei, inclusiv TVA, estimarea pentru realizarea acestui obiectiv de investiții având o parte de construcție și montaj în sumă de 36,475 milioane de lei inclusiv TVA. Cu alte cuvinte, nu este prevăzută doar ridicarea unei clădiri, ci dimpotrivă acest nou centru va avea dotările medicale necesare și va fi echipat cu instalații și echipamente specifice.

Proiectul va fi depus la finanțare prin Programul Sănătate, Prioritatea 3 – Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice, de importanță strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale și asupra stării de sănătate.

Prezent la ședința maraton (pentru Consiliul Județean maraton, nu pentru cel local – n.red.) de luni, 5 februarie, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, le-a explicat consilierilor că acest centru este necesar „pentru a ține pasul cu dezvoltarea medicinei”, în contextul în care spre deosebire de intervențiile chirurgicale clasice, terapiile minim invazive reduc costurile pentru spital și asigură recuperarea mai rapidă a pacienților. La nivelul centrului multidisciplinar de terapii minim invazive va exista acces permanent la o sală de operații cu dotări specifice și acces prioritar la laboratoarele și compartimentele de investigații și tratament ale spitalului. De asemenea, se asigură asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat, asistență medicală complexă, precum și asistență medicală pentru pacienți proveniți din alte unități funcționale, în situația în care este depășită competența structurii respective sau evoluția cazului impune acest lucru. (D.P.)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …