Saturday , May 8 2021

Municipiul Suceava a intrat, teoretic, în scenariul verde. Primarul Lungu îndeamnă în continuare la prudență 

Municipiul Suceava a înregistrat, în cursul zilei de vineri, o incidență a cazurilor active de noul coronavirus situată sub 1,5 la mia de locuitori. Potrivit unei informări transmise de Prefectura Suceava cu privire la incidența cazurilor active pe fiecare din cele 114 unități administrativ teritoriale ale Județului Suceava, incidența în municipiul reședință de județ era de 1,45‰. Asta înseamnă că, teoretic, municipiul reședință de județ poate intra în așa numitul Scenariu Verde în care sunt ridicate toate restricțiile specifice scenariilor Galben și Roșu.

Deocamdată, trebuie însă a fi parcursă formalitatea legală ca o hotărâre în sensul intrării Sucevei în scenariul Verde să fie decisă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. „Desigur, probabil că în câteva zile Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va întruni și va lua o decizie în sensul intrării municipiului Suceava în Scenariu Verde. Este preferabil să așteptăm o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și să fim prudenți și să respectăm regulile în continuare pentru că, altfel, degeaba ne bucurăm azi că suntem în Scenariul Verde dacă peste o săptămână intrăm iar în Scenariul Galben”, ne-a declarat primarul Ion Lungu. El a spus că a constata cu bucurie și cu satisfacție faptul că Municipiul Suceava este, cu o incidență a cazurilor active de 1,45‰, în așa numitul Scenariu Verde. Edilul a ținut să specifice însă din capul locului că principalul merit îl au sucevenii care, în lunii mari, au respectat regulile impuse de situația creată de pandemie”.

În aceeași ordine de idei, Ion Lungu a ținut să facă în continuare o pledoarie pentru respectarea măsurilor de igienă, distanțare fizică și, deși a anticipat anumite rezerve din partea unor suceveni, a insistat și pe purtarea măștii de protecție. Referindu-se la recente declarații și luări de poziție în media locală – edilul nu a făcut referire la cineva anume – cu privire la renunțarea la purtatul măștii, Ion Lungu s-a delimitat de ideea aceasta și a invocat în continuare considerente ce țin de prudență.

„Este prematură renunțarea la masca de protecție. Trebuie să avem în vedere în continuare că sunt infecții cu noul coronavirus atât în municipiul Suceava, cât și în restul județului. Să nu uităm că sunt cazuri de infecție în care este vorba de tulpina britanică iar asta, după cum se știe, este mai agresivă. De aceea, cred că trebuie să fim ponderați în continuare. Părerea mea este că o concluzie vom putea trage în preajma datei de 1 Iunie, așa cum a comunicat și Guvernul, pentru că, după cum se știe și cum au confirmat specialiștii, lunile aprilie și mai vor fi critice în ceea ce privește cel de-al treilea val”, a mai spus Ion Lungu.

El nu a omis să ia în calcul însă unele beneficii în plan economic pe care le are intrarea în Scenariul Verde, dar a precizat și insistat că este foarte important să ne menținem la acest nivel și de aceea el insistă pe purtarea măștii de protecție, în continuare, ca și pe celelalte reguli. De asemenea, edilul a evidențiat și beneficii pe partea socială.

„Mă bucur că dacă vom rămâne în Scenariul verde înseamnă că vom putea petrece sărbătorile pascale într-un mod mai relaxat decât a fost anul trecut. De asemenea, dacă rămânem cu o incidență a cazurilor de noul coronavirus sub 1,5‰, odată reluate cursurile, unitățile de învățământ vor putea funcționa după scenariul verde”, a mai spus Ion Lungu. (D.P.)

Vezi si

Să nu ne mai amăgim! Nici autostrada A7 și nici măcar un drum expres nu vor ajunge degrabă la Suceava-Siret

Conform declarațiilor de acum două zile ale ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă (USR-PLUS), probabilitatea ca sectorul …