Saturday , May 11 2024

Interlopul acuzat că a mituit-o pe judecătoarea Chirilă de la Tribunalul Suceava a evadat din arestul la domiciliu

Unul dintre bărbaţii ale căror nume apar în dosarul judecătoarei Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mai multe infracţiuni, printre care luare de mită şi trafic de droguri, a evadat. Mihai Pînzari  (”Tonici”) fusese scos din arest preventiv, în 25 aprilie şi plasat în arest la domiciliu, iar a doua zi, dimineaţă, poliţiştii l-au găsit la locuinţă, însă după amiază a plecat, după ce a fost condamnat în alt dosar, pentru lipsire de libertate.

„Poliţiştii desfăşoară activităţi de căutare şi activităţi informative asociate specifice în vederea identificării unui bărbat de 43 de ani din municipiul Rădăuţi, care în cursul zilei de ieri nu a respectat măsura arestului la domiciliu dispusă de către instanţa de judecată competentă într-o cauză penală. Anterior, la data de 25.04.2024, instanţa de judecată competentă a stabilit măsura arestului la domiciliu pentru bărbatul de 43 de ani, după ce acesta s-a aflat în stare de arest preventiv din luna octombrie 2023 pentru fapte asociate traficului şi consumului de droguri”, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie judeţean Suceava.

În urma emiterii mandatului de arestare pe numele bărbatului, în 25 aprilie, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava au stabilit graficul de verificare periodică la domiciliul din Rădăuţi.

În cursul zilei de 26 aprilie, în jurul orei 10:00, au fost făcute verificări la domiciliul bărbatului şi s-au întocmit documentaţiile specifice, fără a fi semnalate probleme sau deficienţe.

„În cursul aceleiaşi zile de 26.04.2024, in jurul orei 17:00, faţă de bărbatul de 43 de ani, Tribunalul Suceava a pronunţat o sentinţă definitivă într-o altă cauză penală, acesta fiind condamnat la pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare. În acest context, s-a constituit echipa operativă pentru punerea în executare a mandatului şi preluarea persoanei condamnate din starea de arest la domiciliu pentru depunerea în penitenciar. La momentul deplasării echipei la domiciliul bărbatului de 43 de ani acesta nu a fost găsit la domiciliu, fiind demarate de îndată procedurile specifice de căutare şi informare instituţională”, precizează Poliţia Suceava.

Bărbatul a fost dat în urmărire generală, fiind implementate procedurile de informare şi dare în consemn la punctele de frontieră.

Judecătoarea Chirilă i-a cerut 30.000 de euro lui Pânzari

Evadatul este interlopul Mihai Pînzari, zis ”Tonici”, al cărui nume apare în dosarul judecătoarei Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava, trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru mai multe infracţiuni, printre care luare de mită şi trafic de droguri. El e suspectat că a mituit-o pe judecătoare, pentru ca aceasta să îl anunţe despre acţiunile anchetatorilor antidrog.

Judecătoarea Ana Maria Chirilă a fost arestată preventiv pe 10 octombrie pentru cinci fapte de luare de mită, divulgare de informații nepublice, consum de droguri. Alături de judecătoare a ajuns după gratii și Mihai Pânzari, pe care Chirilă îl judeca pentru infracțiuni de crimă organizată: camătă, sechestrare de persoane, constituire de grup infracțional organizat.

Conform  motivării instanței, Ana Maria Chirilă este acuzată că livra informații despre măsurile de supraveghere tehnică inclusiv din dosarele unde ea era judecător de drepturi și libertăți. „Așa cum rezultă din exploatarea mandatelor de supraveghere din prezenta cauză, după primirea acestor informații nepublice, inculpatul a încetat să mai utilizeze posturile telefonice și a achiziționat alte aparate telefonice. În mod similar au procedat și celelalte persoane vizate de măsurile de supraveghere tehnică”, se precizează în încheierea Curții de Apel București.

Potrivit datelor din motivarea Curții de Apel București, Pânzari o mituia pe judecătoare la solicitarea acesteia. Mai mult, ea cerea foloase necuvenite și de la anturajul lui Pânzari, persoane cercetate pentru trafic de droguri sau alte infracțiuni. Relațiile dintre judecătoarea Ana Maria Chirilă și unii traficanți de droguri erau atât de apropiate, încât aceasta a botezat copilul unui inculpat cercetat pentru trafic de droguri și mergea la evenimente private organizate de persoane care erau cercetate pentru trafic de droguri, a declarat procurorilor cel care a denunțat-o pe judecătoare pentru faptele de corupție.

Cel mai probabil insistența cu care Chirilă solicita mită sau poate suma ridicată pretinsă a dus în final la denunțarea sa de către un inculpat judecat pentru o infracțiune rutieră. Judecătoarea i-a cerut 30.000 de euro, creându-i convingerea inculpatului că are influență asupra magistraților și îi poate influența pentru obținerea achitării. Planul s-a discutat într-un restaurant din Suceava, iar la întâlnire a participat și judecătoarea Ana Maria Chirilă, citează Libertatea din dosar.

„În contextul în care inculpata nu a ezitat să furnizeze unor persoane date care să le scape de urmărirea penală sau să ofere sfaturi unor infractori să fugă în Italia sau Spania pentru a scăpa de dosar, se poate presupune rezonabil că există riscul să încerce zădărnicirea anchetei penale și este în interesul bunei desfășurări a procesului penal luarea măsurii arestării inculpatei”, a concluzionat judecătorul de drepturi și libertăți al Curții de Apel București.

În noiembrie 2023, când era adus la un termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), interlopul Mihai Pinzari l-a amenintat, desi era în cătușe, iar de față erau forțele de ordine care îi însoțeau, pe un protestatar care-l filma. (O.S.)

Vezi si

Șapte noi săli de clasă pentru elevii LPS, prin mansardarea clădirii principale. În ultimii ani a crescut considerabil numărul candidaților pentru admiterea la liceu

Creșterea efectivelor de elevi din ultimii ani impune crearea de noi spații de învățământ sau …