Thursday , December 8 2022

În plină criză sanitară, Primăria a început demolarea spitalului vechi din Fălticeni

Unii medici consideră că  saloanele recent eliberatului spital, unde există încă vechile paturi cu surse de oxigen, ar fi putut fi folosite pentru internarea unor pacienți care necesită asistență medicală mai scăzută. Medicii susțin că Primăria din Fălticeni chiar s-a grăbit să ordone scoaterea caloriferelor și geamurilor de la ultimul etaj pentru ca nu cumva printr-o decizie a DSP să fie internați acolo pacienți Covid. Și o bună parte din fălticeneni sunt nemulțumiți de decizia primarului Cătălin Coman de a dărâma clădirea ridicată în 1860. “Se pot demola toate clădirile și anexele care sunt lipite de clădirea principală, dar aceasta trebuie să rămână având în vedere că are o valoare istorică prin faptul că are o vechime de 160 de ani de funcționare ca spital, fiind unul din primele spitale din România”, spun oamenii. Pe locul vechiului spital Primăria vrea să amenajeze o parcare.

În plină criză sanitară, când toate unitățile spitalicești din țară se plâng că este criză de locuri pentru pacienți, conducerea Primăriei Fălticeni a decis să demoleze vechiul spital pentru a amenaja o parcare. Mai mult, medicii spun că de la etaj s-au scos deja geamurile și caloriferele pentru ca nu cumva vreo decizie a DSP să-i constrângă să interneze acolo pacienți Covid. Menționăm că vechile paturi, cu surse de oxigen erau încă în această clădire și nu ar fi fost greu să se amenajeze saloane pentru pacienții diagnosticați pozitiv cu Covid 19. ”Nu cred că era momentul oportun să se dărâme o clădire care putea fi folosită ca spațiu de cazare pentru pacienții care necesită asistență medicală mai scăzută. Era mai bine să trecem iarna și implicit vârful acestui val pandemic. Dar cum clădirea se află în custodia administrației locale din Fălticeni, s-a decis demolarea acesteia”, a declarat medicul urgentist Diana Munteanu, de la Spitalul Județean Suceava.

În același timp, și o parte dintre fălticeneni sunt revoltați de decizia primarului Cătălin Coman, care vrea să demoleze o clădire care face parte din istoria orașului, fiind data în folosință de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. ”Degeaba aproximativ 300 de persoane s-au manifestat împotriva demolării spitalului vechi din Fălticeni, degeaba s-au adus argumente, s-au găsit soluții pentru ca spitalul vechi să rămână în picioare, primarul Cătălin Coman îl dă jos pentru că așa vrea el, atât și nimic mai mult. Se pot demola toate clădirile și anexele care sunt lipite de clădirea principală dar aceasta trebuie să rămână, având în vedere că are o valoare istorică prin faptul că are o vechime de 160 de ani de funcționare ca spital, fiind unul din primele spitale din România”, a declarat fălticeneanul Ioan I.

Reamintim că Primăria municipiului Fălticeni are totuși nevoie de un aviz din partea Ministerului Sănătății în ceea ce privește demolarea clădirii. Aleșii locali vor să amenajeze pe acel spațiu o parcare, proiect care, susțin medicii suceveni, ar mai fi putut să aștepte să treacă pandemia de coronavirus. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

A fost prins individul care a ucis un cioban lângă drumul către Aeroportul de la Salcea

Miercuri dimineață, polițiștii suceveni au reușit să-l prindă pe individul care a ucis, marți, un …