Thursday , May 26 2022

Conferință online la 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, organizată de ISJ și USV

Inspectoratul Şcolar Județean Suceava și Facultatea de Istorie și Geografie, din cadrul USV, au încheiat un parteneriat în vederea organizării de evenimente, mese rotunde, conferințe și manifestări pe diferite teme.

Un astfel de eveniment a avut loc, online, sâmbătă, pentru a marca împlinirea a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918). Conferința ”Revanșa etnicului asupra istoriei” a fost moderată de conf.univ.dr. Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie și Geografie, dr. Daniel Hrenciuc, inspector de istorie în cadrul IșJ Suceava, și prof.univ.dr. Ştefan Purici.

Potrivit organizatorilor, la conferință au participat 55 de profesori de istorie din învățământul sucevean, de la colegiile naționale ”Ştefan cel Mare”, ”Nicu Gane”, Colegiul Militar Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Economic, ”Mihai Eminescu”, ”Ion Nistor”-Vicovu de Sus, licee și școli gimnaziale din județ. S-au discutat aspecte legate de Unirea Basarabiei în contextul anilor 1917-1918, recunoașterea diplomatică a Unirii de către Marile Puteri, relațiile complicate cu Uniunea Sovietică în perioada anilor 1918-1940, implicit situația actuală a Republicii Moldova. Florin Pintescu, și Daniel Hrenciuc,

La 27 martie 2017, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 36, care stabilește că 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România, este zi de sărbătoare națională. (O. N.)

Vezi si

Cătălin Urtoi, consilierul ministrului Transporturilor: “A7 trebuie să se realizeze până la Siret. Hai că se poate!”

Responsabil cu urmărirea progreselor proiectelor de autostradă din județele Moldovei, Cătălin Urtoi a inspectat, miercuri, …