Sunday , March 3 2024

CNN despre dezastrul COVID din România: Suceava – la o oră de zbor și la un secol distanță de București

CNN l-a trimis în România pe reporterul-veteran Ben Wedeman, iar relatările acestuia surprind o Românie înstrăinată de sine, aplecată spre medievalismul religios și vulnerabilă la retorica anti-vaccin rostogolită de unii preoți, politicieni și alte figuri publice cu agendă ascunsă. Reporterul a ajuns și în județul Suceava, intrigat probabil de rata cea mai mică de vaccinare din țară. Iată relatarea CNN, preluată de Antena 3:

Satul Bosanci din Suceava este la o oră de zbor cu avionul de București. Și la un secol distanță, după atitudinea pe care primarul și pastorul penticostal din localitate o au față de vaccinare. “Nu suntem anti-vaccin, însă trebuie să ne asigurăm, pentru că sunt multe efecte secundare. Nu credem că substanțele componente sunt sigure. Nu este un vaccin sigur”, susține primarul Neculai Miron.

Suceava are cea mai mică rată de vaccinare din țară, notează CNN.

Elevi, parinți și profesori, mărșăluind de la Bosanci spre Suceava pentru a protesta împotriva certificatului verde și a cere deschiderea școlilor

Medicul Daniela Afădăroaie vaccinează circa 10 persoane pe zi cu Johnson & Johnson în Bosanci. La începutul lui noiembrie, mai puțin de 11% dintre locuitori erau imunizați împotriva coronavirusului.

În timp ce Afădăroaie vorbea cu echipa CNN, primarul Miron se învârtea în jurul biroului doctoriței, uitându-se peste hârtii să vadă cine s-a mai vaccinat.

“Când aveți de gând să vă vaccinați, domnu’ primar?”, întreabă Afădăroaie, râzând, pentru că, probabil, știe răspunsul.

“N-am nevoie să mă vaccinez. Sunt perfect sănătos”, răspunde primarul.

Explicația doctoriței, că vaccinul îl ajută să rămână sănătos, este ignorată de edil, notează CNN.

Nicăieri nu-i mai mare suspiciunea față de vaccin decât la țară, remarcă realizatorii reportajului.

Managerul Spitalului Județean: “Avem cazuri de pacienți cărora preotul le-a spus să nu se vaccineze”

“Regiunea este foarte religioasă. Este o zonă cu o tradiție religioasă puternică și cu mulți credincioși. Foarte puțini preoți sunt pro-vaccin și îi știu sigur pe unii care sunt anti-vaccin. Mulți aleg să nu spună nimic. Nici pro, nici contra vaccinului. Avem în spital cazuri de pacienți care vin din astfel de comunități religioase, unde preotul sau pastorul i-a sfătuit să nu se vaccineze, pur și simplu”, spune Alexandru Calancea, directorul Spitalului Județean din Suceava.

În zonele rurale, sărăcia, lipsa de educație, influența liderilor locali și credințele religioase pot forma o combinație letală în contextul pandemiei de COVID.

Spre exemplu, pastorul penticostal Dragoș Croitoru insistă că nu știe de niciun deces provocat de COVID în parohia sa. “Avem un procent zero de mortalitate. Nu știu să fi murit nimeni de coronavirus în parohie. Și cred în ce văd, mai degrabă decât în ce aud”, spune el.

Confruntat cu realitatea zecilor de morți din morgile de la București, Croitorul rămâne inflexibil. “București e mai mare decât Bosanci. Poate că s-au îmbolnăvit câțiva oameni în sat, din câte știu. Dar mortalitatea în biserică este zero”, susține el.

Mortalitatea este, cu siguranță, mult peste zero în această regiune, precizează CNN, arătând datele oficiale care plasează Suceava pe locul trei în țară, după rata mortalității, în prima parte a lunii noiembrie.

“În fiecare zi, în România moare un sat”, spune reporterul Ben Wedeman într-un stand-up care pune concluzia finală a reportajului.

CITIȚI MATERIALUL INTEGRAL PE Antena 3

Vezi si

Ordin de protecție emis de polițiști împotriva unui bărbat din Vicovu de Sus care și-a dat mama afară din casă și a jignit-o

Vineri, la  ora 13:00, polițiștii din Vicovu de Sus au fost sesizaţi  de către o …

3 comments

 1. “Lucia” – asta ai inteles tu?! Ti-a strans baticul creierul prea tare. Vai de capul vostru. Ba, chiar nu e unul printre voi ca sa va aprinda lumina?

 2. Păi nu sunt ortodocși ci penticostali adică pocăiți , este o diferență și ar fi bine mai ales în asfel de cazuri să se specifice exact acest lucru. Nu scrim numai să fie scris.

  • “” ,, In fiecare zi, în România moare un sat”, spune reporterul Ben Wedeman într-un stand-up care pune concluzia finală a reportajului. “”

   Manipulatorul ala de la cnn, chiar nu știe matematica sau vrea sa prosteasca cititorii.?????
   În România sunt 13548 localități…. si decedați… 400 zilnic ( asa spun ei la tviuni…)….
   Deci…. la 100 de localități…. ( pe întinderea a 100 de localități….)…. mor 2,95 persoane.
   .. adică 3 persoane mor pe întinderea a 100 de localități……
   Pai…. se murea în anii anteriori și câte 10 zilnic într-o localitate….. Deci ce behăie trimisul CNN…

   Va dati seama…. Cum face asta și alții ca el reportajele…. Cu câte dezinformări și cata prostie, cata manipulare….?????