Tuesday , March 5 2024

Vizita lui Shimon Peres în România, dominată de accidentul elicopterului israelian

Shimon Peres
Preşedintele israelian, , se va întâlni joi dimineaţă cu Traian Băsescu, în cadrul unei vizite dominate de accidentul unui elicopter israelian produs în iulie în Munţii Bucegi, soldat cu moartea a şase militari israelieni şi unul român, relatează Jerusalem Post, în ediţia electronică.
Preşedintele israelian va fi însoţit de comandantul forţelor aeriene israeliene, generalul Ido Nehushtan şi de alţi zece ofiţeri, piloţi de elicoptere Yasour. El va participa, joi după-amiază, la o ceremonie religioasă organizată la principala sinagogă din Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi membri ai Guvernului român. În cadrul acestui serviciu religios vor fi aprinse şapte lumânări, câte una pentru fiecare dintre victimele tragediei.
În afară de serviciul religios în memoria militarilor morţi în accidentul de elicopter, Peres va participa vineri la o ceremonie religioasă la monumentul închinat victimelor Holocaustului din România.
Peres se va întâlni, de asemenea, joi dimineaţa cu preşedintele român Traian Băsescu, susţine publicaţia israeliană.
La 12 iulie, Băsescu s-a întâlnit la Bucureşti cu liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, căruia i-a spus că România susţine reluarea negocierilor directe între palestinieni şi Israel. Cel mai probabil, el va reitera aceste afirmaţii în cadrul întâlnirii cu Peres şi va fi susţinut de premierul Emil Boc.
Înainte de a vizita România, Peres va merge în Bulgaria, unde va ajunge în cursul dimineţii de miercuri. În Bulgaria, el va fi decorat cu cea mai importantă disctincţie a ţării, Stara Planina, de preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi internaţionale.
Peres va avea şi o întâlnire de lucru cu premierul Boiko Borisov şi va rosti un discurs în faţa a 300 de membri ai comunităţii evreieşti într-o sinagogă din Sofia.
Vizita preşedintelui israelian în Bulgaria şi România face parte dintr-un proiect în desfăşurare de consolidare a relaţiilor cu ţările din Europa Centrală şi de Est, în special cu cele membre NATO şi/sau UE. Peres a fost în Slovenia şi Croaţia în iulie şi se pregăteşte de o vizită în Ucraina în septembrie.

Vezi si

Digi24: George Simion caută candidați în filialele AUR: „Primiți-i pe toți, indiferent ce escroci sunt”

Într-o înregistrare obținută de Digi24 făcută de George Simion și trimisă pe un grup de …