Sunday , May 29 2022

Unde se afla inchisoarea secreta a CIA in Romania

Centrul secret de detenţie se afla în apropiere de un bulevard important şi de calea ferată, pe o stradă cu copaci şi case, afirmă jurnaliştii agenţiei de presă Associated Press (AP), precizând că această clădire oferă o acoperire excelentă. Strada Mureş, acolo unde se află centrul ORNISS, este situată în apropierea intersecţiei dintre Calea Griviţei şi Bulevardul Ion Mihalache.
“Închisoarea nu avea nevoie de măsuri importante de securitate, pentru că locuitorii din zonă ştiau că este deţinută de guvern. Oamenii nu sunt înclinaţi să tragă cu ochiul în România post-comunistă”, comentează AP, preluată de NewsIn.
După ce avionul ateriza pe Otopeni, deţinuţii erau transportaţi la închisoare cu microbuzele.
Închisoarea CIA s-a deschis în toamna lui 2003, după ce agenţia SUA a decis să o golească pe cea din Polonia, au declarat foşti oficiali americani, citaţi sub acoperirea anonimatului.
Într-o anchetă din 2007, elveţianul Dick Marty a acuzat 14 guverne europene, printre care cel român, că au permis centre de detenţie secrete CIA sau transferuri extraordinare între 2002 şi 2005.
Închisoarea CIA din România includea şase celule, pe arcuri, construite din prefabricate, fiecare cu un ceas şi o săgeată care arăta spre Mecca
În prima lună de detenţie, suspecţii de terorism erau privaţi de somn, udaţi cu furtunul, bătuţi sau obligaţi să stea în poziţii incomode, au spus mai mulţi foşti oficiali. Simularea înecului nu a fost, însă, utilizată în România, au adăugat ei.
După interogarea iniţială, deţinuţii erau trataţi cu atenţie, potrivit surselor. Ei primeau controale medicale şi dentare regulate, precum şi mâncare halal, adusă de la baza din Frankfurt, Germania.

Vezi si

Atac cibernetic asupra site-ului Ministerului Apărării Naționale, versiunea în engleză

Sâmbătă, 28 mai, în jurul orei 04.30, asupra versiunii în limba engleză a paginii de …