Friday , April 26 2024

UN NOU SCANDAL în sănătate. Medicii de la urgenţe, obligaţi să muncească mai mult pe bani puţini

urgente

Un nou scandal este pe cale să izbucnească în sănătate, după ce Ministerul Sănătăţii îi obligă pe medici să lucreze mai mult, pe bani puţini. Mai exact, aceştia vor avea ture de câte 12 ore, cu 24 de ore libere, fără să li se plătească orele de gardă, iar astfel veniturile le vor scădea cu 20-25%.
Medicii de la urgenţe au solicitat Colegiului Medicilorsă le fie modificat programul impus prin Ordinul Ministerului Sănătăţii 1067/2012, privind modificarea si completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar. Conform articolului 3 din Ordin, medicii încadraţi în structurile de primire urgenţe UPU-SMURD, UPU sau CPU îşi desfăşoară activitatea în două ture, în sistem de 12 ore cu 24 ore liber.
“Considerăm că acest articol aduce prejudicii majore medicilor care isi desfasoara activitatea in structurile de primire a urgentelor”, se arată în scrisoarea medicilor, care cataloghează articolul respectiv drept “net discriminatoriu”, situându-i pe medicii de urgenţă “în afara corpului medical superior”.
Totodată, în scrisoare se arată că un ritm de muncă în regim 12/24 ar conduce “la o perturbare serioasă a bioritmului, cu acumularea unui nivel crescut de oboseală şi stres”, care ar duce la scăderea puterii de concentrare şi, implicit, la creşterea riscului apariţiei de greşeli.
“După calculele noastre, veniturile se diminuează cu 22-25%. Nu asta e problema. Contează însă că solicitarea fizică şi psihică e mare în specialitatea noastră, iar acest program va duce la o accentuare a efortului . Presiunea pe camerele de gardă e foarte mare. Noi de vineri de la ora 14 până luni dimineaţă suntem singuri. Numai spitalele de urgenţă funcţionează”, a arătat Andrei Georgescu, şef UPU la Spitalul Universitar.
În scrisoarea lor, medicii atrag atenţia că sunt privaţi de timp alături de familie şi, în acelaşi timp, de dreptul de a primi bani pentru întreaga muncă.
“Înseamnă un efort mult mai mare pentru noi, care avem familie şi copii acasă. Înseamnă privare în ceea ce priveşte familia de timp şi energie şi, nu în ultimul rând, înseamnă venituri mult mai puţine. Salariul brut e în jur de 2000-2200 lei, la care se adaugă orele de gardă şi sporul de 75% de urgenţă”, spune Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă.
Măsura ar putea determina şi mai mulţi medici români să aleagă să plece să lucreze în străinătate, mai spun reprezentanţii acestora.
“Avem copii mici care nu vrem ca mai târziu să aibă goluri în educaţie. Nu e ca şi cum aş lucra aici, dar fără ei, e ca şi cum aş lucra afară, dar pe bani”, a spus Nicoleta Badea, specialist medicina de urgenţă.
Anual, aproximativ 2.800 de medici români pleacă să muncească în spitalele din străinătate. Primele trei ţări alese de acestia sunt Germania, Marea Britanie si Franta, potrivit Colegiului Medicilor din Romania.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …