Wednesday , November 30 2022

Un nou cutremur puternic s-a produs în nord-vestul Japoniei

Un nou cutremur puternic s-a produs la ora locală 3.49 în Japonia, în prefectura Niigata, din nord-vestul ţării, adică de cealaltă parte a insulei faţă de cea unde a fost localizat vineri epicentrul cutremurului de 8,9 care a fost urmat de un tsunami. Potrivit institutului american USGS, ceismul a avut magnitudinea 6,2, însă agenţia meteorologică niponă, care are propria scară de măsurare, a calculat că noul seism a avut 6,6.
Un nou cutremur cu magnitudinea 6.6 a zguduit sâmbătă, după ora 4.00 (vineri, 21.00, ora României) arhipelagul nipon, anunţă agenţia AP. De această dată seismul s-a produs într-o parte a Japoniei opusă coastei pacifice, care a fost devastată vineri de un cutremur şi un tsunami. Deocamdată nu se ştie exact dacă are vreo legătură cu seismul produs vineri, informează BBC News.
Noul cutremur s-a produs la numai un kilometru adâncime faţă de fundul mării, în vestul coastei insulei Honshu şi are epicentrul la 195 de kilometri de Tokyo şi la numai 46 de kilometri de Nagano, potrivit institutului american USGS, citat de NewsIn.
Potrivit BBC, care citează agenţia Kyodo News, nu a fost emisă altă alertă de tsunami. Cutremurul produs vineri în nord-estul Japoniei a avut zeci de replici cu magnitudine peste 5, dar acest seism produs sâmbătă dimineaţă (ora locală a Japoniei) s-a produs într-o locaţie opusă.
De altfel, la trei minute după producerea acestui nou cutremur, care a avut coordonate diferite, o nouă replică de 6,1 s-a produs de partea cealaltă a insulei, în apropierea coastei estice, în zona unde a avut epicentrul cutremurul devastator cu magnitudine de 8,9, mai anunţă NewsIn.
Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei. Acesta a fost urmat de numeroase replici şi de mai multe valuri seismice, dintre care unul a ajuns la zece metri înălţime în Sendai. Sute pe persoane au murit, iar alte sute sunt date dispărute.

Vezi si

Comisia Europeană recomandă îngheţarea a peste 13 miliarde de euro destinaţi Ungariei

 Comisia Europeană a recomandat miercuri îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune …