Saturday , December 3 2022

Ucrainenii si-au dezlantuit furia în faţa Ambasadei Rusiei de la Kiev, după ce militanţi proruşi au doborat un avion

kiev ambasada rusia

Aproximativ 300 de persoane protestau sâmbătă seara în faţa Ambasadei Rusiei de la Kiev, reuşind să dea jos steagul rus de pe clădire, să răstoarne maşini şi să spargă mai multe geamuri ale reprezentanţei, relatează agenţia Itar-Tass.
Protestatarii au afirmat că vor trimite acest steag rus militarilor ucraineni care participă la operaţiunea antiteroristă din estul ţării. Ei au arborat pe gardul ambasadei steagul Ucrainei.
Potrivit Itar-Tass, protestatarii au aruncat cu pietre spre ambasadă şi au răsturnat câteva maşini aparţinând reprezentanţei ruse.
Mitingul a început în mod paşnic, cu participarea a peste 80 de persoane, a relatat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Oleg Grişîn.
Ulterior, protestatarii au început să se comporte agresiv, să scandeze lozinci antiruse şi să ceară întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Pentru a împiedica luarea cu asalt a ambasadei de către protestatari, clădirea a fost înconjurată de poliţişti ucraineni. Însă la scurt timp după acesta, poliţiştii s-au retras.
Ministerul rus de Externe s-a declarat “indignat” de acţiunile protestatarilor şi a cerut Kievului să ia măsuri, pentru a garanta securitatea deplomaţilor ruşi pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui comunicat.
Diplomaţia rusă a apreciat, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, că “asaltarea Ambasadei Rusiei de la Kiev este un adevărat vandalism. Aşa arată celebrele valori europene”.
Departamentul de Stat american, de asemenea, a condamnat aceste incidente, îndemnând autorităţile ucrainene să asigure securitatea reprezentanţei ruse, relatează RIA Novosti.
Protestele au izbucnit după ce insurgenţi din estul Ucrainei au doborât, sâmbătă dimineaţă, un avion de transport militar ucrainean în zona oraşului Lugansk, omorând peste 49 de persoane.
Vladislav Selezniov, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că rebelii proruşi au doborât un avion militar de tip IL-76.
“Teroriştii au tras focuri de armă în mod cinic şi trădător cu o mitralieră grea şi au atins avionul de tip IL-76 care transporta trupe şi care urma să aterizeze la Lugansk”, a comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.
 
 

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …