Friday , April 26 2024

Ucraina: Petro Poroşenko, pe teren minat

porosenko

Bine primit de diplomaţii occidentali, noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a făcut o prioritate din normalizarea cât mai rapidă a situaţiei din estul ţării, scrie cotidianul francez Le Figaro.
Ucraina pare să-şi fi tras sufletul, luni, după alegerea lui Petro Poroşenko, creditat cu peste 54% din voturi în alegerile prezidenţiale anticipate, iar ţara doreşte să creadă în vremuri mai bune. Capitalele occidentale au salutat victoria netă a acestui bărbat de 48 de ani, garant, după cum speră Parisul, al unei ‘stabilizări politice şi redresări economice’.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a trimis aproape 1.200 de observatori la acest scrutin, l-a calificat ‘în totalitate conform normelor democratice’, dându-i ‘binecuvântarea’ noului preşedinte.
Moscova, acuzată că i-ar înarma pe separatiştii din Donbas, s-a declarat deschisă ‘dialogului’. Acesta trebuie să fie ‘pragmatic, stabilit pe picior de egalitate, bazat pe respectarea tuturor acordurilor, în special în domeniile comercial, economic şi gazier’, a precizat ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Chiar şi preşedintele destituit, Viktor Ianukovici, a declarat, din adâncurile exilului său din Rostov-pe-Don, de unde, după cum suspectează unii, şi-ar pregăti revanşa asupra revoluţionarilor din Euromaidan, că va ‘respecta’ alegerea poporului ucrainean.
Întărit de succesul său electoral, succesorul lui Ianukovici, Petro Poroşenko, s-a prezentat în chipul unei persoane reunificatoare, închis în faţa insurgenţilor, însă deschis contactelor cu Kremlinul, care, după cum se spune, ‘nu se vor rezuma la o strângere de mână’. ‘Cei care refuză să depună armele sunt terorişti şi cu teroriştii nu se negociază. Aceştia nu dau doi bani pe federalizare, pe limba rusă, obiectivul lor este să transforme Donbasul în Somalia’, a declarat Poroşenko, anunţând continuarea operaţiunilor antiteroriste, care vor fi ‘mai scurte şi mai eficace’, şi exprimându-şi speranţa că Rusia ‘va susţine abordarea sa’.
La rândul său, noul primar al Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko, ales şi el duminică, a promis că baricadele care se înalţă încă în centrul capitalei ucrainene vor fi demontate. Aceasta a fost una dintre cererile implicite formulate în acordul de la Geneva.
Diplomaţia trebuie să ţină pumnii strânşi, în condiţiile în care Petro Poroşenko, a cărui victorie nu a dat naştere niciunui entuziasm popular, nu va beneficia de nicio stare de graţie. Oficial, candidatul nu va fi învestit preşedinte imediat.
Între timp, televiziunile difuzau luni imagini cu elicoptere ucrainene ce încercau să reia controlul asupra aeroportului din Doneţk, ocupat de separatişti înarmaţi. Chiar dacă Moscova a dat semne de deschidere, oricine ştie că drumul diplomatic este unul lung şi minat, subliniază cotidianul francez.
‘În cel mai bun caz, va fi nevoie de cel puţin şapte luni pentru a stabiliza situaţia’, afirmă un diplomat occidental, amintind de hapurile amare pe care Kievul urmează să le înghită: federalizarea sau larga autonomie a regiunilor estice, absorbţia şocului economic provocat de condiţiile asociate acordării împrumutului din partea Fondului Monetar International (FMI), printre care şi o majorare substanţială a preţului la gaz…
Potrivit Le Figaro, Parisul este îngrijorat de puterea militară a Moscovei, fără a crede totuşi că Rusia ‘deţine controlul asupra întregii situaţii’ din Donbas. ‘Chiar dacă retorica rusă s-a schimbat în aceste ultime zile, priorităţile vor rămâne aceleaşi, iar normalizarea situaţiei din Ucraina nu face parte dintre ele’, este de părere Maria Lipman, expertă în cadrul Centrului Carnegie din Moscova.
Prin urmare, ucrainenii vor mai cunoaşte încă vremuri dificile, conchide Le Figaro. (Agerpres)

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …