Monday , October 3 2022

UCRAINA FIERBE: 10.000 de persoane protestează la Liov. UE face apel la calm

proteste ucraina

Mii de protestatari ai opoziţiei blocau luni sediul Guvernului de la Kiev, cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici. Uniunea Europeană îndeamnă autorităţile din Ucraina şi opoziţia să aibă o atitudine calmă, după violenţele înregistrate la Kiev. Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu, potrivit Mediafax.
Aproximativ 10.000 de persoane participă, luni, la un miting împotriva autorităţilor ucrainene în centrul oraşului Liov, situat în vestul ţării, relatează Ukrainian News Agency, în pagina electronică.
Mitingul a început la ora 12.00, iar numărul participanţilor este în permanentă creştere.
Potrivit agenţiei, aproximativ 50.000 de persoane au participat la un miting, duminică, la Liov.
La Kiev, opoziţia a estimat numărul participanţilor la manifestaţiile de duminică la 500.000 de persoane, în timp ce luni dimineaţă, mii de protestatari ai opoziţiei blocau sediul Guvernului de la Kiev, cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici.
“Cerem tuturor părţilor să rezolve disensiunile pe cale paşnică”, a declarat, conform AFP, Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
“Manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în mod paşnic”, a spus purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei UE.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, forţele speciale de la Kiev au dispersat un protest paşnic al studenţilor, lovind cu picioarele şi cu bastoanele în protestatari. Surse din cadrul Ministerului de Interne ucrainean au declarat că forţele speciale au acţionat la comanda Primăriei Capitalei, întrucât aceasta avea misiunea să elibereze piaţa pentru a instalarea bradului de Crăciun.
Circa 20 de deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, intenţionează să părăsească grupul parlamentar în cursul zilei de luni, în vederea formării unui nou partid politic.
Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu.
Potrivit deputatului, cea mai bună soluţie pentru Ianukovici ar fi să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după care să-şi dea demisia. “Doar în acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, înţelegeţi? România încă nu şi-a revenit după asasinarea lui Ceauşescu”, a subliniat politicianul.
Bohoslovskaia a menţionat că Ianukovici este pe cale să se transforme în Ceauşescu, dar încă n-a repetat ceea ce a făcut dictatorul român. “Astfel de semnale deja se resimt în societate. Dacă nu se va schimba situaţia, spiritele se vor încinge pe parcurs şi vor deveni periculoase. N-ar trebui să admitem acest lucru. Astfel de răni nu se vindecă decât peste sute de ani, dar trebuie să recunoaştem că putem să ajungem aici”, a mai spus Bohoslovskaia.
Numeroase petiţii au fost publicate, începând de săptămâna trecută pe site-ul Casei Albe, la secţiunea We the People, pentru a cere implicarea administraţiei Barack Obama în criza din Ucraina, unele dintre ele solicitând chiar o intervenţie militară a Statelor Unite.

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …