Wednesday , July 24 2024

Trupele ruseşti s-au retras cel puţin zece kilometri de la frontiera cu Ucraina

rusi

Trupele ruseşti s-au retras cel puţin zece kilometri de la frontiera cu Ucraina, a anunţat un oficial din rândul grănicerilor ucraineni, citaţi de agenţiile ucrainene.
“Putem spune că trupele ruseşti sunt acum la cel puţin zece kilometri de frontieră. În ceea ce priveşte ce se întâmplă dincolo (de cei zece kilometri), nu pe mine ar trebui să mă întrebaţi”, ci pe ruşi, a declarat Serghei Astahov, precizând că un avion de recunoaştere a survolat cu o zi înainte 820 de kilometri de frontieră.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni retragerea trupelor trimise de la sfârşitul lunii martie la frontiera cu Ucraina, dar nici NATO şi nici SUA nu au confirmat această retragere. Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi dimineaţă că trupele se pregătesc de retragere.
Acuzată de Kiev că susţine rebeliunea armată din estul ţării, Rusia dispune, potrivit occidentalilor, de 40.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina, mobilizaţi în cadrul unor exerciţii militare.
Această demonstraţie de forţă a alimentat temerile invadării Ucrainei, după ce Rusia a anexat în martie peninsula Crimeea.
Anunţul retragerii trupelor ruse intervine în condiţiile în care confruntări sporadice între insurgenţii proruşi şi soldaţii ucraineni continuă în regiunile Lugansk şi Doneţk.
Între timp, miliardarul Rinat Ahmetov, patronul clubului de fotbal Şahtior Doneţk, le-a cerut angajaţilor săi din regiunea Donbas să participe la manifestaţii împotriva separatiştilor proruşi. Mii de muncitori au manifestat la Mariupol şi Doneţk, potrivit AFP.
La rândul lor, separatiştii proruşi au anunţat începerea procesului de “naţionalizare” a companiilor din regiune, inclusiv cele aparţinând miliardarului Rinat Ahmetov.
Omul de afaceri s-a implicat în ultimele zile în diverse acţiuni pentru apărarea muncitorilor în faţa atacurilor separatiştilor. El a înfiinţat miliţii neînarmate, formate de angajaţi, pentru a restabili ordinea la Mariupol, după violenţele care s-au soldat cu mai mulţi morţi.

Vezi si

Marcel Ciolacu: Vom negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%

România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în …