Friday , April 26 2024

Trecerea graniței româno-ucrainene se va face mai ușor. Acordul de mic trafic la frontieră, semnat după șase ani de negocieri

Ministrii de Externe ai Ucrainei si Romaniei au semnat la Bruxelles acordul de mic trafic, "ad referendum"
Ministrii de Externe ai Ucrainei si Romaniei au semnat la Bruxelles acordul de mic trafic, “ad referendum”
Acordul de mic trafic la frontieră între România şi Ucraina, un document pe care cele două ţări îl negociază din 2008, a fost semnat, marţi, la Bruxelles, la nivel de miniştri de externe ai celor două ţări. Este o semnare „ad referendum” a textului, semnarea propriu-zisă a documentului, la un nivel superior, urmând să aibă loc după ce partea ucraineană finalizează procedurile interne, anunță MAE.
Documentul a fost semnat în marja reuniunii NATO-Ucraina de la Bruxelles de șeful diplomației române, Titus Corlățean, și omologul său de la Kiev, Andrii Deșcița.
Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.
Practic, locuitorii din această zonă, fie din România, fie din Ucraina, vor putea trece frecvent frontiera și vor putea rămâne în zona prevăzută de acord a celuilalt stat pentru o perioadă care să nu depășească trei luni de ședere neîntreruptă.
De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de trei ani în zona de frontieră.
Persoanele menţionate mai sus pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.
Ministerul de Externe precizează că, din punct de vedere tehnic, semnătura ad referendum semnifică autentificarea cu caracter provizoriu a textului convenit în urma negocierilor, semnarea definitivă a acordului urmând a avea loc după finalizarea de către partea ucraineană a procedurilor interne necesare in acest scop. Partea română a îndeplinit formalităţile necesare în cursul lunii martie 2014, informează MAE.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …