Sunday , May 5 2024

UPDATE Titus Corlățean: Am decis să-mi depun mandatul

 
corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a reiterat, luni, că în opinia MAE, nu există bază juridică pentru organizarea de noi secții de vot în străinătate. Poziția MAE intră în contradicție cu cea exprimată de Biroul Electoral Central, care a spus, vineri, că MAE poate organiza noi birouri de vot în străinătate pentru turul al doilea. În consecință, ministrul a anunțat că și-a depus mandatul, motivând că vrea să respecte legea.
„Ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. În consecinţă, l-am informat cu puţină vreme în urmă pe primul-ministru şi vă informez şi pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a spus Titus Corlăţean.
Ministrul se afla în funcție din decembrie 2012, când l-a înlocuit în funcție pe Andrei Marga, în urma unei remanieri guvernamentale. Practic, în ultimii zece ani, niciun ministru nu și-a încheiat mandatul în fruntea diplomației. Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu și Mihai Răzvan Ungureanu și-au dat demisia, iar Cristian Diaconescu, de două ori ministru, a plecat odată cu retragerea PSD de la guvernare, în 2010, apoi odată cu căderea guvernului Ungureanu, în 2012.
Titus Corlățean: „Avem încredere că măsurile luate de MAE – echipe suplimentare, suplimentarea cabinelor de vot și a ștampilelor – vor fluidiza și vor accelera procesul de vot în diaspora în al doilea tur de scrutin”.
„Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) este singurul care poate conduce procesul electoral din străinătate”.
„MAE va face întotdeauna tot ce îi stă în putință pentru buna desfășurare a procesului electoral”.
Declarațiile intervin în contextul disputelor legate de votul din străinătate, care a dat naștere la neînțelegeri inclusiv între MAE și Biroul Electoral Central.
Ministrul de externe, Titus Corlățean,  face declarații de presă luni, la ora 11.30, anunță MAE. Potrivit unor surse politice, ministrul va anunța că și-a depus mandatul, anunta digi24.ro.
Declarațiile intervin în contextul disputelor legate de votul din străinătate, care a dat naștere la neînțelegeri inclusiv între MAE și Biroul Electoral Central.
Votul din diaspora a ridicat cele mai multe probleme la scrutinul prezidențial din 2 noiembrie. Puterea este acuzată că a organizat foarte prost alegerile în străinătate. Mulți români nu au reușit să voteze, în ciuda faptului că au stat ore în șir la coadă. Votul din diaspora a dat naștere unor proteste spontane atât în țară, cât și în străinătate. Mai mulți oficiali, inclusiv ambasadorul american, au cerut autorităților să asigure condiții de vot propice în diaspora în al doilea tur de scrutin.
Principalul punct de polemică îl reprezintă suplimentarea secțiilor de vot din străinătate. MAE a spus inițial că nu se poate, după care BEC a venit cu un comunicat prin care contrazice MAE. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că nu vor fi înființate noi secții de vot în străinătate.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a amenințat că va demite conducerea MAE, dacă vor mai fi probleme la vot în turul al doilea de scrutin.

Vezi si

Tradiții de Paști: se ciocnesc ouă roșii sau vine Iepurașul?

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar …