Tuesday , May 11 2021

UPDATE: TENTATIVĂ DE LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA: 161 DE MORŢI, PESTE 1.440 DE RANITI

turcia lovitura de stat


UPDATE: 161 de oameni si-au pierdut viata in confruntarile de noaptea trecuta din cele mai mari orase ale Turciei, Istanbul si Ankara, iar presa internationala vorbeste despre sute de raniti. Sambata dimineata, circa 800 de soldati rebeli care luptau pentru inlaturarea lui Erdogan au fost capturati sau s-au predat. Uniunea Europeana si Statele Unite au anuntat ca sprijina conducerea aleasa a Turciei, iar Recep Erdogan a anuntat ca cei responsabili vor plati scump.
————————————–
HotNews: 13.14: 20 de lideri ai rebelilor care au complotat sunt morti, 30 raniti, anunta premierul Binali Yildirim.
12.46: Premierul Turciei Yildirim, declaratie dura la adresa Statelor Unite: O tara care il adaposteste pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei si va fi considerata in razboi cu Turcia. (Reuters) Remintim ca Recep Erdogan l-a acuzat voalat pentru tentativa de lovitura de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul inamic al presedintelui turc, exilat in SUA.
12.32: Bilantul confruntarilor a crescut la 161 de morti si 1.440 de raniti.(Reuters)
9.58: 90 de morti si 1.154 de raniti in urma confruntarilor. (agentia turca Anadolu)
9.50: Dacian Ciolos: “Singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept.”
9.45: Parlamentul Turciei, reunit in sedinta extraordinara. (AFP)
9.40: 1.563 de mlitari arestati in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat. (Reuters)
9.17: Ministerul roman al Afacerilor Externe: Nu se inregistreaza victime sau raniti in randul cetatenilor romani aflati in Turcia.
9.14: Aeroporturile din Ankara si Istanbul sunt deschise.
9.12: Sediul serviciului de informatii din Turcia a fost atacat noaptea trecuta. (Reuters)
9.07: La Istanbul si Ankara continua confruntarile dintre rebeli si fortele loiale lui Erdogan si se aud in continuare focuri de arma. (presa turca)
9.02: Dintre cei 60 de morti in confruntarile din Istanbul si Ankara, majoritatea sunt civili (The Telegraph)
8.53: Seful statului major al armatei turce, care fusese rapit in timpul loviturii de stat, a fost eliberat de pucisti si se afla intr-un loc sigur. (Reuters)
8.50: Angela Merkel si Donald Tusk il sustin pe Erdogan si cer restabilirea rapida a ordinii constitutionale. SUA se declara ingrijorata de tentativa de lovitura de stat intr-o tara membra NATO. Barack Obama si John Kerry au vorbit la telefon si i-au oferit sprijinul lui Erdogan.
8.48: Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania: Nu sunt turisti romani printre victime. (Digi 24)
Digi 24: O tentativă de lovitură militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport. Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, a spus președintele. Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată, a promis președintele. Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat. Criza a durat ore bune, timp în care confuzia a fost întreținută de informații contradictorii. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara.
Puciștii anunță că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.
Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, anunță un oficial turc cu rang înalt citat de Reuters.
La rândul său, ministrul justiției a anunțat că 336 de persoane au fost arestate.
Turcia a numit sâmbătă un șef de Stat Major interimar, întrucât nu se știe nimic despre soarta titularului acestui post de la conducerea armatei. Șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi – un grup de divizii din cadrul infanteriei.
Presa locală scria la începutul evenimentelor că șeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de puciști la sediul comandamentului armatei.
Președintele Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să rămână în stradă până când situația se normalizează. El s-a adresat la aeroportul din Istanbul unei mulțimi de mii de susținători care fluturau steaguri, pe care i-a asigurat că guvernul deține controlul asupra puterii, deși a recunoscut că tulburările continuă în capitala Ankara. Speră însă că ele vor lua sfârșit în curând. În plus, a anunțat președintele, compania Turkish Airlines și-a reluat zborurile.
Strâmtoarea Bosfor a fost închisă pentru petroliere, din motive de siguranță și securitate, a anunțat compania de shipping GAC, citată de Reuters.
digi24.ro

Vezi si

Liber la pelerinaje religioase. Competiții sportive, concerte și spectacole-pilot pentru cei vaccinați, care au avut Covid sau au test negativ – noile relaxări adoptate de Guvern 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că Guvernul a adoptat luni …