Friday , May 7 2021

Summit NATO istoric în Marea Britanie. Porosenko: Un plan de armistiţiu va fi semnat vineri, la Minsk

nato

Summitul NATO s-a deschis, joi, la Newport (Marea Britanie) pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de agresiune militară în Ucraina. 60 de şefi de stat şi de Guvern discută despre criza ucraineană, dar şi despre alte crize, în special cea creată de gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, a cărei ameninţare este din ce în ce mai presantă. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei.
“Mâine, la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistiţiu”, a declarat Poroşenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.
Grupul de contact, format din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri în capitala belarusă, la care vor participa şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.
“Dacă întâlnirea are loc, voi da instrucţiuni Statului Major pentru o încetare bilaterală a focului”, a asigurat preşedintele ucrainean.
Liderii separatiştilor proruşi au anunţat, la rândul lor, pe site-ul oficial, că sunt dispuşi să ordone vineri încetarea focului, în cazul unui acord la Minsk. Liderii autoproclamatelor republici de la Doneţk şi Lugansk “sunt dispuşi să ordone o încetare a focului vineri, începând cu ora 15.00 (15.00, ora României) dacă se va ajunge la un acord şi reprezentanţii Ucrainei semnează un plan de soluţionare politică” a crizei, au anunţat ei.
Separatiştii au propus propriul plan de pace în mai multe puncte, incluzând în special interzicerea, începând de vineri, de la ora 15.00, a zborurilor militare deasupra teritoriilor revendicate de autoproclamatele republici din Doneţk şi Lugansk.
Planul propune, printre altele, deschiderea unor culoare umanitare începând de duminică, ora 10.00, pentru a permite transferul refugiaţilor şi a unor echipamente umanitare spre oraşele Doneţk şi Lugansk, cu trenul.
Pe fondul unei posibile detensionări a situaţiei, mai multe explozii au avut loc joi în apropierea portului strategic ucrainean de la Mariupol, pe malul Mării Azov, au relatat jurnaliştii AFP, iar trupele ucrainene au anunţat că au loc confruntări cu blindate ale insurgenţilor. “Rezistăm, însă este foarte greu cu arme de foc în faţa blindatelor”, a declarat Serghei, voluntar în cadrul batalionului Azov, susţinător al Kievului, aflat la un punct de control amplasat la ieşirea din partea de est a oraşului, unde a fost transportat unul dintre membrii batalionului, rănit în confruntări.
Armata ucraineană a afirmat că artileria rusă a deschis focul asupra poziţiilor ucrainene în apropiere de localitatea Bezymenne, situată la aproximativ 30 de kilometri est de Mariupol.
Pe de altă parte, preşedintele Petro Poroşenko a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică urmează s- adopte o declaraţie la finalul summitului de la Newport, în care Alianţa îşi anunţă susţinerea pentru statele membre dispuse să oferă asistenţă militară Kievului, o decizie ce riscă să provoace criticile Moscovei.
“În declaraţia sa, NATO va susţine măsurile bilaterale din partea statelor membre în vederea acordării de asistenţă tehnico-militară Ucrainei. Este exact ceea ce aşteptam”, a declarat Poroşenko.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, un plan de pace în şapte puncte pentru soluţionarea conflictului din Ucraina şi a reafirmat că Rusia nu este implicată în violenţele care au provocat aproximativ 2.600 de morţi în aproape cinci luni.
Franţa va livra o navă de tip Mistral Rusiei, cu condiţia ca în estul Ucrainei să fie instaurat un armistiţiu şi ca la criză să fie găsită o “soluţie politică”, a declarat joi preşedintele francez François Hollande la Newport, în Marea Britanie, relatează AFP.
“Care sunt condiţiile? Un armistiţiu şi o soluţie politică. Astăzi (joi), aceste condiţii nu sunt întrunite. Cum aş putea să livrez o navă care poate să fie mâine o navă de război, odată ce în Ucraina este criză?”, a spus François Hollande după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
“Imediat ce condiţiile sunt întrunite – este întru totul posibil în octombrie sau noiembrie -, navele vor putea să fie livrate”, a adăugat Hollande, subliniind că acest contract în valoare de 1,2 miliarde de euro reprezintă “ore de muncă pentru şantierele Saint-Nazaire”, în sud-vest.
Preşedintele francez, care s-a întâlnit cu Poroşenko în cursul Summitului NATO din Ţara Galilor, a dezminţit că a fost suspus unor presiuni din partea partenerilor săi occidentali pe tema livrării navelor către Moscova.
“Atunci când a izbucnit criza în Ucraina, eu am avertizat, am apreciat că nu pot fi impuse sancţiuni care să pună în discuţie contracte semnate, deci nu am fost supus niciunei presiuni de niciun fel şi din nicio parte”, a dat e asigurări.
În plus Hollande a fost foarte prudent în ceea ce priveşte planul de ieşire din criză propus de către preşedintele rus Vladimir Putin. “Pentru moment nu există un armistiţiu, nu este încă hotărât unul, deci nu este credibil, deoarece nu se acţionează în vederea lui. Nu va exista un armistiţiu decât dacă este însoţit de un ansamblu de principii care să permită o soluţionare politică”, a insistat Hollande.
“Situaţia din Ucraina este gravă deoarece, în acest moment, în ţară se desfăşoară operaţiuni militare”, a adăugat el.
Mediafax

Vezi si

Șase români, arestați în SUA după ce au fost prinși jefuind un templu budist. Cum acționau

Șase români au fost arestați în SUA, acuzați de că au încercat să jefuiască un …