Wednesday , November 30 2022

Știrea că premierul Ponta e anchetat penal, in presa straina

ziare

Gravele acuzații aduse unui premier dintr-un stat membru al Uniunii Europene au fost preluate rapid de presa internațională, care se abține, deocamdată, de la comentarii și se mulțumește să prezinte „faptele”, așa cum reies ele din relatările jurnaliștilor români.
Bloomberg relatează că procurorii anticorupție îl anchetează pe primul ministru, Victor Ponta „pentru fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală.” „Politica se face în Parlament, nu la sediul DNA,” citează jurnaliștii de la Bloomberg, de pe pagina personală de Facebook a premierului, declarația făcută de Victor Ponta după ce a părăsit birourile procurorilor anticorupție. Șeful Cabinetului susține că recentele acuzații sunt motivate politic, menționeză jurnaliștii americani, care amintesc și de mai vechea acuzație de plagiat adusă lui Victor Ponta și de o… „moțiune de cenzură la adresa Cabinetului său, prin care „Opoziția încearcă să stopeze amendamentele aduse legii electorale, potrivit deputatului Ludovic Orban.”
Cotidianul britanic „The Guardian” titrează „Prim Ministrul României face obiectul unei achete penale”. Pe lângă acuzațiile menționate de colegii de la Bloomberg, jurnaliștii britanici o menționează și pe cea legată de „conflictul de interese”. „Am venit la DNA ca orice om normal, n-am dat nicio declarație”, îl citează „The Guardian” pe Ponta, subliniind faptul că acesta a evitat răspunsul la întrebarea dacă are de gând să-și dea demisia. Britanicii nu uită menționeze faptul că ministrul de finanțe al lui Victor Ponta a demisionat în martie „în urma acuzațiilor de corupție la adresa lui” și faptul că „socrul acestuia, împreună cu alți parlamentari români sunt, de asemenea, anchetați” de procurorii DNA.
Sub titlul, „Premierul Victor Ponta, luat la întrebări cu privire la presupusa corupție”, BBC scrie că premierul României „a încăput pe mâinile procurorilor DNA.” Portalul britanicilor include informația cu privire la ”presupusele facturi de la o firmă de avocatură, falsificate și folosite pentru a cumpăra două apartamente de lux și un automobil Mitsubishi Lancer”. „Investigația DNA-ului s-a extins și asupra mamei, sorei, cumnatului Iulian Herțanu și a senatorului Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta”, mai scriu jurnaliștii BBC.
Agenția Reuters relatează că „anunțul șoc al anchetei demarate a venit cu puțin timp înainte ca opoziția să depună, în Parlament, o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de stânga al premierului Victor Ponta. Deși acesta și-a pierdut aliații în urma înfrângerii suferite în alegerile prezidențiale din noiembrie, Ponta încă beneficiază de o majoritate parlamentară”, subliniază cei de la Reuters.
Cotidianul francez „Liberation” își informează cititorii că „șeful statului român, conservatorul Klaus Iohannis, a anunțat că i-a cerut demisia premierului social-democrat Victor Ponta, suspectat de corupție. Anunțul lansării urmăririi penale împotriva șefului guvernului pune țara într-o situație imposibilă, a declarat Klaus Iohannis,” citat de jurnaliștii francezi.

Vezi si

Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an

„Salariile demnitarilor rămân la nivelul acestui an”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului. …