Friday , June 2 2023

Soţii Radu şi Diana Nemeş, complicii lui Codruţ Marta, ARESTAŢI ÎN SUA

codrut marta

Soţii Nemeş, daţi în urmărire generală de peste un an şi jumătate pentru fraudă şi evaziune fiscală, au fost arestaţi în Statele Unite. Radu şi Diana Nemeş sunt acuzaţi că, împreună cu Codruţ Marta, fostul şef cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, ar fi înşelat statul cu peste 50 de milioane de euro.
Potrivit presei americane, românii riscă să fie extrădaţi. Au fost descoperiţi ascunzându-se printre membrii unei secte religioase din Yelm, lângă Seattle.
Anchetatorii din România spun că soţii Nemeş, care au fugit în SUA în iunie 2012, deţineau mai multe pizzerii şi alte proprietăţi în regiunea oraşului Seattle şi aveau domiciliul în comitatul Thurston.
Radu Nemeş, în vârstă de 39 de ani, este bănuit că împreună cu alţi complici ar fi importat şi vândut ilegal un milion de tone de motorină, fără să plătească taxe la stat.
Prejudiciul s-ar ridica la 53 de milioane de euro.
Numele celor doi apare în Dosarul Motorina, acelaşi în care este implicat şi Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, fost preşedinte ANAF.
Soţii Nemeş sunt acuzaţi că în complicitate cu Codruţ Marta au adus statului un prejudiciu de zeci de milioane de euro din comercializarea de produse petroliere.
Potrivit Seattle Pi, Radu Nemeş, în vârstă de 39 de ani, este acuzat că a comercializat în România aproximativ un milion de tone de motorină, prin intermediul unor societăţi fictive deschise pe numele unor persoane foarte sărace. Diana Nemeş este acuzată că ar fi spălat banii obtinuţi din vânzarea de motorină fară acciză, transferându-i în conturi din Dubai şi, mai apoi, în Statele Unite. Cei doi ar fi fost ajutaţi de reprezentanţi ai fiscului din România.
Soţii Nemeş au fost prinşi după ce s-au alăturat unei secte dubioase din Statele Unite şi după ce şi-au deschis mai multe pizzerii în Seattle.
Diana şi Radu Nemeş urmează să fie extrădaţi în România.
În Dosarul Motorina, Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, este acuzat de evaziune fiscală cu produse petroliere cu un prejudiciu de peste 21 milioane de lei la bugetul de stat. În acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi juridice, dar şi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, precum şi fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta. Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 pagini fiecare.
Poliţia a fost sesizată pe 25 mai 2012 cu privire la dispariţia în împrejurări suspecte a lui Codruţ Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF Sorin Blejnar, de către soţia acestuia, Andreea Marta, care a precizat că ultima dată soţul ei a fost văzut pe 21 mai.
Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri, a dispus darea în urmărire internaţională prin Interpol a lui Codruţ Alexandru Marta.
Numele lui Codruţ Marta a fost vehiculat în mai multe dosare de evaziune fiscală, fiind cercetat alături de fostul preşedinte ANAF Sorin Blejnar şi de alte persoane cu funcţii de conducere în autorităţi de control ale statului.
În legătură cu dispariţia lui au fost audiate mai multe persoane, cunoscuţi şi apropiaţi ai acestuia, printre care şi Elan Schwartzenberg şi Sorin Blejnar.
 
 
 
 

Vezi si

Deca: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, spune …