Wednesday , December 8 2021

Snowden: Preşedinta Braziliei şi preşedintele Mexicului spionaţi de SUA

snowden

Statele Unite au spionat comunicaţiile preşedintei braziliene Dilma Rousseff şi ale actualului preşedinte al Mexicului, Enrique Pena Nieto, în perioada în care acesta era candidat la preşedinţie, potrivit unor documente ale serviciilor secrete americane, dezvăluite duminică de postul de televiziune Globo din Brazilia, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Postul de televiziune a prezentat un document dat presei de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, datat din iunie 2012 şi intitulat ‘Infiltrarea inteligentă a datelor. Studiu de caz: Brazilia şi Mexic’.
În acest document, NSA încearcă să aibă ‘o mai bună înţelegere a metodelor de comunicare şi a interlocutorilor’ Dilmei Rousseff şi a colaboratorilor săi, prin intermediul unui program care permite accesul la toate site-urile vizitate de preşedinta Braziliei.
Dilma Rousseff, care avea prevăzută o vizită la Washington în octombrie, a organizat duminică o reuniune de lucru pentru a analiza această problemă, potrivit Globo.
‘Dacă aceste fapte sunt adevărate, ar fi o situaţie inadmisibilă, inacceptabilă, care ar putea fi calificată ca un atentat clar la suveranitatea ţării noatre’, a declarat ministrul brazilian al justiţiei, Jose Eduardo Cardozo.
Programul NSA permite ‘găsirea unui ac în carul cu fân’ şi accesul la orice reţea de comunicare – telefon, internet, reţele de socializare – a preşedintei şi a adjuncţilor săi.
Este ‘o infiltrare simplă şi eficientă care ne permite să avem date indisponibile sub alte forme’, potrivit documentelor arătate de Globo.
Spionarea lui Enrique Pena Nieto, care a preluat puterea în Mexic în decembrie, a avut loc în perioada în care era candidatul favorit în alegerile prezidenţiale. NSA i-a interceptat de asemenea e-mail-urile şi mesajele telefonice, în special pe cele în care candidatul discuta numele eventualilor săi miniştri.
Ministrul brazilian al justiţiei s-a întâlnit, săptămâna trecută, la Washington, cu vicepreşedintele american, Joe Biden, pentru a discuta despre aceste dezvăluiri.
SUA au refuzat o propunere din partea Braziliei de a negocia un acord bilateral privind activităţile de spionaj.

Vezi si

Rafila: Testul COVID pentru intrarea în magazine trebuie introdus în baza de date națională

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern în care au fost …