Saturday , October 1 2022

Se schimă raportul de forţe la Curtea Constituţională: 5 la 4 în favoarea lui Băsescu

Raportul de forţe la Curtea Constituţională se va schimba începând cu 9 iunie, odată cu intrarea în funcţia de judecător CCR a fostului şef al DNA, Daniel Morar. Astfel, cinci dintre judecătorii Curţii sunt numiţi de către Traian Băsescu şi PDL, în timp ce USL rămâne cu doar patru membri CCR.
Schimbarea în ceea ce priveşte raportul de forţe din interiorul CCR vine odată cu plecarea lui Acsinte Gaspar, nominalizat de către fostul preşedinte Ion Iliescu.
Înlocuindu-l pe acesta în postul de judecător CCR, Daniel Morar va înclina balanţa în favoarea lui Traian Băsescu, preşedintele urmând a fi susţinut în continuare de către Augustin Zegrean, Ştefan Minea, Iulia Motoc şi Petre Lăzăroiu.
USL se va baza în continuare pe Tudorel Toader şi pe nou-veniţii Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu, în timp ce UDMR va conta pe Valentin Zoltan Puskas.
Astfel, USL, împreună cu UDMR va strânge maximum patru judecători CCR, în timp ce Traian Băsescu şi PDL vor cumula cinci judecători.
Configuraţia Curţii Constituţionale rămâne în continuare importantă cu atât mai mult cu cât respectivul for va aviza proiectul noii Constituţii înainte ca legea fundamentală să fie votată prin referendum.
Mai mult, judecătorii CCR vor avea în continuare ultimul cuvânt în ceea ce priveşte o nouă încercare de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.

Vezi si

Alexandru Arșinel va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din București

Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus, vineri, în foaierul Teatrului de Revistă …