Friday , December 1 2023

Scrisoarea intelectualilor anti-Basescu catre oficialii UE

Mai mulţi savanți, universitari, cercetători în domeniul științelor fundamentale, aplicative și umaniste, scriitori și artiști români au adresat o scrisoare oficialilor europeni legat de situaţia din România.
“Suntem acum profund îngrijorați de reacțiile externe la recentele evenimente politice din țara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepții eronate cu privire la situația curentă și va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Basescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanți de seamă ai Uniunii Europene iși exprimă poziția ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Această poziție nu a putut fi formulată decât pe tmemeiul unor informații înșelătoare sau incomplete cu privire la adevârata natură a situației din România.
Vă rugăm să ne permiteți ca, folosind experiența noastră de cercetare și cunoașterea directă a climatului politic din țara noastră să vă prezentăm doar câteva puncte pe scurt:
· Curtea Constituțională nu este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituție unde numirile se fac politic și care are ca unică vocație arbitrajul în chestiuni constituționale.
· Curtea Constituțională a recunoscut că, substituindu-se Primului Ministru, Președintele Basescu a încălcat principiul fundamental al separației și echilibrului puterilor. Guvernul României nu a mai răspuns în fața Parlamentului, așa cum se întâmplă în toate statele democratice din Uniunea Europeană, ci în fapt în fața Președintelui, ca în Federația Rusă. Parlamentul a tins să devină o cochilie vidă, atunci când majoritatea guvernamentală nu a avut voie să voteze de câte ori exista riscul unei opinii disidente. În consecință, așa cum a recunoscut-o Curtea Constituțională, suspendarea Președintelui este conformă cu Constituția României și urmează să fie confirmată sau nu de un referendum național, organizat deasemenea în strictul respect al legii”, se arată în scrisoarea adresată oficialilor UE.
“Președintele Băsescu vorbește deschis și liber despre rolul său de jucător, în ciuda faptului că un atare rol contravine definiției constituționale a Președintelui României ca mediator. Alte incidente recente confirmă temerile noastre referitoare la modul în care Presedintele Băsescu își înțelege competențele”, se mai arată în scrisoare.
Printre cei care au semnat scrisoare se numără Horia Barna, Zoe Petre şi Cristian Pîrvulescu.

Vezi si

Ziua Naţională a României. Sărbătorim 105 ani de la Marea Unire

Ziua Naţională a României este sărbătorită în 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege …

One comment

  1. Tot la fel se alerga cu jalba in protap la guvernul URSS. Atunci nu misca nimic fara acordul lor , acu nu misca nimic fara acordul UE. Zoe Petre cred ca stie foarte bine acest lucru si sunt sigur ca si atunci era la fel de implicata in relatiile cu URSS. Nu invatati nici cum ca rufele se spala in familie(valabil pentru toti cei care s-au plans uniunii europene)
    Nu poti da un part fara ca Basesu sa fie vinovat, nu poti da un part fara acordul UE. Asta am dorit, asta avem, fiecare popor are conducatorii pe care ii merita.
    Suntem o natie fara coloana verticala si de aceea strainii au facut ce au vrut cu noi.