Schimbare CONTROVERSATĂ în Constituţie: Parlamentul poate audia şefii Parchetului şi orice alta persoană

reportersite
06 iunie 2013, 21:59

parlamentUn amendament depus de PNL si votat de Comisia pentru modificarea Constituţiei prevede că orice persoană fizică sau juridică – valabil inclusiv pentru cei din conducerea Parchetului – este obligată să se prezinte la audieri daca a fost invitată în scris de o comisie parlamentară. Amendamentul prevede că persoana convocată la Parlament se poate prezenta direct sau prin reprezentant legal.

Amendamentul adoptat de comisie prevede: „Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia”.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a susţinut că argumentele pentru amendamentul propus privesc faptul că sunt şi alte articole constituţionale care precizează că suveranitatea poporului se exercită prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem. „Parlamentul trebuie să aibă – şi cetăţenii prin intermediul reprezentanţilor lor în Parlament – un mijloc pentru a afla informaţii despre orice aspect care poate face obiectul unei audieri într-o comisie parlamentară”, a susţinut Chiuariu.

El a fost întrebat dacă această obligativitate se aplică şi procurorilor. „Un procuror face parte dintr-o instituţie, şi anume din Parchetul general de pe lângă ICCJ, în acest moment. Sigur că privind activitatea unei instituţii nu vom chema persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea în acea instituţie, ci pe şeful instituţiei sau pe cineva din conducerea instituţiei”, a replicat senatorul PNL.

Chiuariu a afirmat că procurorii nu fac parte din puterea judecătorească, iar din acest motiv nu se poate interpreta o interferenţă între puterile statului. El a mai susţinut că o practică similară se regăseşte în Statele Unite ale Americii, iar în cazul României aspectele practice ale acestei prevederi constituţionale vor fi reglementate printr-o lege.

reportersite