Sunday , November 27 2022

Rusia lansează manevre militare în inima Europei, drept răspuns la exerciţiile NATO

elicopter

Rusia a lansat la Kaliningrad manevre militare “comparabile” cu cele ale NATO.
Rusia a demarat manevre militare în enclava europeană Kaliningrad “comparabile” cu cele pe care NATO le desfăşoară în apropierea frontierei sale cu ţările baltice, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, citat de AFP.
“Numărul participanţilor la manevre în regiunea Kaliningrad, forţele şi mijloacele puse în funcţiune de Ministerul rus al Apărării sunt comparabile cu numărul persoanelor, armelor şi echipamentelor militare implicate în exerciţiile de la frontieră desfăşurate de ţările NATO”, a anunţat ministerul rus într-un comunicat.
Aceste manevre ruseşti au loc “în acelaşi timp” cu exerciţiul naval multilateral “Baltops” şi cel terestru “Saber Strike”, organizate în fiecare an din 2010 de către NATO în ţările baltice, a anunţat ministerul.
Kaliningrad este un oraş din Rusia total izolat de teritoriul rus, situat între Polonia şi Lituania.
În acest an, circa 4.700 de militari şi 800 de vehicule britanice, canadiene, americane, finlandeze sau poloneze participă la manevrele NATO, care implică zece ţări membre şi care au început luni în Letonia şi ar urma să se încheie la 20 iunie în Lituania vecină.
Iniţial fusese invitată şi Rusia să participe la aceste manevre, dar NATO a suspendat parteneriatul militar cu Moscova după alipirea Crimeei, în martie.
Luni seara, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat drept “contraproductivă” expansiunea NATO către est şi consolidarea structurilor sale militare în apropierea frontierelor ruse.
Expansiunea Alianţei Nord-Atlantice “contrazice angajamentele pe care ţările membre NATO şi le-au luat în cadrul Organizaţiei pentru cooperare şi securitate în Europa (OSCE) şi al Actului fondator NATO-Rusia”, a denunţat Lavrov.
După alipirea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea, NATO şi-a consolidat efectivele militare în apropiere de frontiera dintre ţările baltice şi Rusia.
Cele trei foste republici sovietice – Lituania, Letonia şi Estonia – care au intrat în NATO în 2004, sunt îngrijorate de potenţialul militar tot mai mare al Rusiei la frontierele lor, criza ucraineană accentuând aceste temeri.
 
 

Vezi si

Percheziții la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Un băiat de 17 ani doar în lenjerie intimă, găsit în camera arhimandritului

Serviciile speciale ucrainene (SBU) au efectuat o percheziție în eparhia Cernăuți-Bucovina.  Potrivit surselor LB.ua, percheziția …