Saturday , January 28 2023

Rusia, interventie oficiala in Ucraina: Trimite ajutoare umanitare

crucea=rosie

Rusia va trimite o misiune umanitara in estul Ucrainei, in colaborare cu Crucea Rosie, a anuntat Kremlinul, luni seara.
Anuntul vine dupa o conversatie purtata intre presedintele rus Vladimir Putin si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit BBC.
Intr-un comunicat oficial al Kremlinului, ce a urmat convorbirii dintre cei doi lideri, se arata ca “partea rusa, in cooperare cu reprezentanti ai Comitetului International al Crucii Rosii, va trimite un convoi umanitar in Ucraina”.
De asemenea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a confirmat la o televiziune ca s-a ajuns la o intelegere cu Kievul si cu Crucea Rosie privind ajutorul umanitar pentru regiunea Luhansk.
Reprezentantii Crucii Rosii nu au oferit inca o pozitie oficiala privind aceasta informatie.
Presedintele Comisiei Europene l-a atentionat insa pe Putin sa nu organizeze o actiune militara unilaterala in estul Ucrainei, sub niciun pretext. Anterior, alte tari occidentale, precum si liderul NATO Anders Fogh Ramussen, si-au exprimat temerile privind o asemenea posibilitate.
Agentia Associated Press noteaza ca Ucraina a transmis ca misiunea umanitara va fi condusa de Crucea Rosie si are acceptul Statelor Unite si al Rusiei, in timp ce Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama a vorbit la telefon cu omologul sau ucrainean Petro Porosenko.
Biroul de presa al lui Petro Porosenko a precizat, printr-un comunicat de presa, ca o misiune umanitara in Luhansk a fost convenita cu Crucea Rosie, urmand sa participe si Rusia, Uniunea Europeana si Germania, printre altii. De asemenea, s-a mai transmis ca Barack Obama a confirmat implicarea activa a SUA in aceasta misiune.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a tras un semnal de alarma, tot luni, privind “probabilitatea ridicata” a unei interventii militare a Rusiei in estul Ucrainei.
Liderul NATO a spus ca nu a detectat niciun semn privind vreo intentie a Moscovei de a-si retrage miile de trupe aflate in apropierea granitei cu Ucraina. (ziare.com)

Vezi si

Lista drumuri naționale închise din cauza vremii

Centrul Infotrafic a anunțat sâmbătă după-amiază că încă două drumuri naționale au fost închise din …