Saturday , April 27 2024

Romania va avea alta stema: Ce se schimba exact

stema

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se modifica stema Romaniei. Ce presupune mai exact acest lucru? Ce se intampla si de cand cu toate bancnotele, steagurile si capacele de canal care au vechea stema? Si cel mai important – cine plateste pentru toate aceste modificari?
Legea prevede ca stema si sigiliul tarii se vor modifica pana pe 31 decembrie 2018, astfel incat pe capul acvilei sa apara o coroana.
Prin noua lege se revine practic la forma stemei proiectate in 1921. Aceasta a servit Regatului Romaniei pana la disolutia sa, in 1947, in urma instaurarii comunismului, care a eliminat coroana regala de pe capul acvilei.
Asta inseamna ca toate institutiile publice care au afisata stema vor trebui sa o modifice, se schimba si bancnotele, dar ce se intampla, de exemplu, cu unele capace de canal pe care acum se afla modelul comunist?
Am luat legatura cu initiatorul legii, deputatul PNL Grigore Craciuneascu. Acesta sustine ca s-a gandit la “lucrurile importante” cand a redactat actul normativ, adica stemele si sigiliile institutiilor publice, nu la capacele de canal.
“Toate institutiile publice care au afisata stema tarii – Parlament, ministere, consilii judetene, primarii – vor trebui sa le inlocuiasca, iar sigiliul – acolo unde este nevoie, in special Banca Nationala (nu toata lumea mai are sigiliu). Acolo unde exista stema tarii pusa, de exemplu, pe un canal sau pe vreun capac, acum doar n-o sa schimbam capacul de acolo. Eu m-am gandit la lucrurile importante”, ne-a declarat Craciunescu.
Si bancnotele si monedele vor trebui modificate, insa acest lucru nu inseamna ca Banca Nationala este obligata ca, pana in 2018, sa le retraga din circulatie pe toate cele care contin stema veche si sa tipareasca o multime de bani cu stema noua.
De fapt, bancnotele vechi raman in circulatie pana se uzeaza, iar cand BNR emite unele noi, acestea vor prezenta stema cu acvila incoronata.
“Bancnotele raman in vigoare in continuare pana se uzeaza. Dar asa a fost intotdeauna, au circulat pana s-au uzat. In momentul in care se scoate o noua serie, va fi cu stema cu coroana regala”, ne-a spus liberalul.
Informatia a fost confirmata si de BNR.
“Se va face o mica schimbare de matrita, atat pentru bancnote, cat si pentru monede, modificare care sa includa coroana de pe capul acvilei din cadrul stemei. Acestea vor fi probabil singurele costuri legate de schimbarea banilor, de cateva sute de lei”, a declarat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, pentru Economica.net.
Banii cu noua stema vor circula in paralel cu cei vechi, pentru a nu genera costuri foarte mari cu emiterea de moneda noua.
Cine plateste
Costurile pentru schimbarea stemei vor fi suportate de fiecare institutie publica in parte, ne-a mai spus deputatul Craciunescu: “Fiecare institutie publica va avea ca obiectiv pana in 2018 sa isi schimbe stemele, fiecare isi suporta cheltuielile”.
Intrebat daca s-a calculat aproximativ cat ar costa modificarea tuturor stemelor si sigiliilor din institutiile publice, deputatul a spus ca nu. “Nu exista o estimare legata de costuri. Din moment ce nu se iau bani de la bugetul statului, fiecare institutie se ocupa sa-si rezolve”, a subliniat acesta.
Reparatie istorica
Scopul initiativei este de “reparatie istorica”, a precizat deputatul, in contextul in care unii critici ai legii sustin ca tot acest demers ar fi inutil si vine la pachet cu costuri suplimentare.
“Este inca o veriga rupta din lantul care ne leaga de trecut. Incercam sa revenim la istoria cea adevarata, pe care multi oameni n-o cunosc. E o reparatie istorica. Nu are legatura cu forma de guvernamant. Regalitatea sau monarhia face parte din istoria Romaniei, a avut contributia ei in dezvoltarea Romaniei la momentul respectiv. Are rol educativ, dar si rolul de a destepta patriotismul.
Coroana regala, asa cum spunea Majestatea Sa, nu reprezinta trecutul, reprezinta continuitatea, suveranitatea, independenta. (…) Eu fac parte din generatia in care istoria a fost o minciuna. Unii au zis ‘asta ne trebuia noua acum?’. Pai ne trebuia si asta, cum ne trebuie si alte lucruri. Dar trebuie sa acceptam parerile tuturor”, a conchis parlamentarul.
Proiectul de lege a fost initiat de Grigore Craciunescu alaturi de alti 46 de parlamentari de la PNL, PSD, ALDE si ai minoritatilor, iar Legislativul l-a adoptat pe 8 iunie. Klaus Iohannis a promulgat luni legea, care va intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial.
Aceasta modificare legislativa care se doreste a fi o reparatie morala fata de trecutul nostru monarhic vine in paralel cu un proiect de lege elaborat de Guvern care presupune transformarea Casei Regale in institutie de utilitate publica si acordarea mai multor beneficii si privilegii mostenitorilor regelui Mihai.
ziare.com

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …