Regele Mihai: “Nu pot să-l iert pe Churchill pentru că a abandonat România”

reportersite
27/12/11 ora:12:18pm

Jurnaliştii spanioli de la publicaţia El Pais au realizat un reportaj impresionant cu fostul suveran român, Regele Mihai I, singurul şef de stat care a supravieţuit celui De-al Doilea Război Mondial.

“Mihai I este martorul excepţional al uneia din cele mai tragice perioade ale istoriei recente”, scriu jurnaliştii spanioli, în debutul reportajului.

Materialul a fost făcut la reşedinţa Regelui Mihai de lângă Geneva, care şi-a amintit cu acest prilej de lungul său exil şi scurta sa domnie. Pe lângă o trecere în revistă a celor mai importante momente din cariera politică a Regelui, autorii reuşesc să pună accentul extrem de bine pe întâlnirile dintre fostul suveran român şi Hitler sau Mussolini.

“Nu îmi aduc foarte bine aminte de întâlnirea cu Hitler. Ştiu că am luat masa cu Hitler în 1941, la Berlin. Nu vorbeam germana, aşa că tot greul conversaţiei a fost dus de mama mea”, a povestit regele .

Regele avea doar 20 de ani la prima sa masă pe care a luat-o cu Hitler, aşa că nu a putut fi profund marcat:  “M-a impresionat la modul negativ şi nu mi s-a părut a fi un mare orator. Hitler nu era îmbrăcat în uniforma, ci pantaloni şi jacheta kaki.  Alături de Hitler au mai stat patru oameni, iar el a fost rece şi distant. A ţipat î mod constant şi a monopolizat discuţia, a fost rece şi rigid”, a mai spus Regele Mihai.

Cu privire la generalul italian, Regele Mihai are amintiri mult mai calde şi prietenoase, le-a spus jurnaliştilor.

“Diferenţa dintre el şi Hitler era enormă. În primul rând, vorbeam italiana şi puteam comunica mult mai uşor. Mussolini era mai deschis şi mai cald, la fel cum sunt toţi italienii. Îmi amintesc că mama mea l-a întrebat cum au ajuns italienii să trăiască cu lipsurile unui război. El a răspuns scurt: ‘strângând un pic cureaua'”, a povestit regele.

“Desigur că înţeleg de ce Churchill a crezut că era singura strategie posibilă sau cel puţin din perspectiva britanică. Dar nu pot să-l iert, nici sa accept alegerea sa de a abandona România”, mai spune fostul suveran.