Wednesday , October 4 2023

Referendum privind alipirea Crimeei la Rusia, pe 16 martie. Alegatorii nu au optiunea unei intrebari despre ramanerea Crimeei in componenta Ucrainei

crimeea

Un referendum privind alipirea Crimeei la Rusia va avea loc la 16 martie, relatează AFP. Parlamentarii din regiunea rusofonă au votat cu unanimitate de voturi o rezoluţie care susţine unirea cu Rusia şi au cerut legislativului de la Moscova şi preşedintelui Vladimir Putin să ia în calcul solicitarea.
Parlamentul local din CRIMEEA, dominat de proruşi, a stabilit organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pe tema alipirii regiunii la Rusia, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali. Parlamentul i-a cerut totodată lui Vladimir Putin să ia în calcul această solicitare.
Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidată, a precizat deputatul Grigori Ioffe.
Parlamentul acestei regiuni autonome a prevăzut organizarea, la 30 martie, a unui referendum dar care se referea doar o simplă consolidare a autonomiei.
“Referendumul a fost stabilit pentru 16 martie”, a spus el, indicând că alegătorii vor fi convocați să răspundă la două întrebări. “Prima — Sunteți pentru includerea Crimeei în Federația Rusă ca subiect al federației. A doua — Sunteți pentru revenirea la Constituția Crimeei din 1992?”— a mai precizat el.
În conformitate cu prevederile Constituției Crimeei din 1992, republica este parte a Ucrainei și stabilește cu aceasta relații în baza unor tratate și acorduri.
Președintele rus Vladimir Putin a fost informat în legătură cu decizia Parlamentului din Crimeea ca republica autonomă să facă parte din componența Rusiei, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus.
“Această informație, pe care abia am primit-o, a fost adusă la cunoștința președintelui”, Vladimir Putin, a afirmat Peskov, fără a face alte comentarii pe acest subiect.
Regiune cu populație majoritar rusofonă, Crimeea a aparținut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind atașată în 1954 Ucrainei, care făcea parte și ea din Uniunea Sovietică, la inițiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrușciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componența Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.
 
 
 
 
 

Vezi si

Wizz Air plătește 100 milioane euro pasagerilor cărora le-au fost anulate zborurile în această vară. 20% dintre ei sunt români

Compania aeriană low-cost Wizz Air le-a plătit pasagerilor compensaţii de 100 de milioane de euro …