Sunday , November 27 2022

Razbunarea Iordaniei, dupa uciderea pilotului sau de catre Statul Islamic: doi militanti irakieni au fost executati

Iordania a executat doi detinuti, intre care si irakianca Sajida al-Rishawi, a carei eliberare fusese ceruta de Statul Islamic, dupa ce a promis un raspuns “important si decisiv” fata de uciderea pilotului sau capturat de SI, relateaza Sky News.
Unul dintre cei doi detinuti este irakianca Sajida al-Rishawi, condamnata la moarte pentru rolul sau in atacul asupra unui hotel din capitala iordaniana Amman, soldat cu moartea a 60 de persoane. Celalalt este Ziad al-Karbouli, care a fost unul dintre locotenentii fostului lider al Al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, si care a fost condamnat la moarte in 2008 pentru planuirea unor atacuri teroriste in Iordania si Irak.
Iordania a promis un raspuns rapid si letal dupa ce gruparea Stat Islamic a difuzat o inregistrare video in care pilotul Maaz al-Kassasbeh este ars de viu intr-o cusca.
Gruparea ceruse eliberarea lui Rishawi in schimbul lui al-Kassasbeh si a jurnalistului japonez Kenji Goto, pe care militantii l-au ucis intr-o inregistrare video difuzata online in urma cu trei zile. Iordania a fost de acord cu schimbul, dar a anulat intelegerea dupa ce nu a primit nicio dovada ca pilotul este inca in viata.
Unii comentatori arabi au sugerat ca jihadistul al-Karbouli ar fi facut, de asemenea, parte din schimbul de prizonieri.
Uciderea pilotului a infuriat iordanienii si a atras un val de critici la nivel international, inclusiv din partea presedintelui american Barack Obama si a Consiliului de Securitate al ONU.
Al-Kassasbeh a fost capturat de militanti in decembrie, cand avionul sau F-16 s-a prabusit in apropiere de Rakka, in Siria, capitala de facto a califatului autoproclamat al gruparii Stat Islamic.

Vezi si

Percheziții la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Un băiat de 17 ani doar în lenjerie intimă, găsit în camera arhimandritului

Serviciile speciale ucrainene (SBU) au efectuat o percheziție în eparhia Cernăuți-Bucovina.  Potrivit surselor LB.ua, percheziția …