Monday , December 5 2022

Rasmussen: NATO pregateste un plan prin care mii de soldati sa poata fi dispusi rapid in Europa de Est, dar fara baze permanente in Romania, Polonia si baltice

rasmussen

NATO va face astfel incat mii de soldati sa poata fi amplasati foarte rapid in estul Europei, pentru ca Alianta sa fie “mai vizibila” si pentru a “lovi puternic” daca va fi nevoie, a promis luni secretarul general Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. Cu alte cuvinte, NATO continua sa menajeze susceptibilitatile Rusiei, in ciuda cererilor clare de amplasare a unor baze permanente din partea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice.
Cei 28 de sefi de stat ai Aliantei ar urma sa adopte in cadrul summitului de joi si de vineri un Readiness Action Plan (RAP), ca raspuns la atitudinea Rusiei in criza ucraineana, perceputa drept o amenintare directa de catre tarile care impart granita cu aceasta tara (statele baltice, Polonia, Romania, Bulgaria).
Mii de soldati ai armatelor aerului, terestra si marina, sprijiniti de forte speciale, ar putea fi amplasati “in cateva zile”. “Aceasta semnifica o prezenta mai vizibila a NATO in est”, “atat timp cat va fi necesar”, a spus Rasmussen.
Dar aceasta prezenta nu se va face pe o baza permanenta, a subliniat acesta, deoarece acest lucru ar contrazice Actul fondator NATO-Rusia semnat in 1997.
“Aceasta forta va fi usoara, dar capabila sa loveasca puternic daca se va dovedi necesar. Vom analiza de asemenea daca este posibil sa imbunatatim infrastructurile nationale precum aeroporturile si porturile, care ar putea fi intarite”, a mentionat secretarul general al NATO.
Colectarea si diseminarea informatiilor si a planurilor de aparare vor fi imbunatatite iar exercitii practice vor avea loc “mai des, in mai multe locuri”.
Acest plan va garanta ca “vom dispune de fortele potrivite si de echipamentele adecvate la locul potrivit si la momentul potrivit”, a afirmat Rasmussen.
Tarile Aliantei care impart o granita cu Rusia “sunt foarte ingrijorate, din motive intemeiate”, a explicat Rasmussen. “Vor fi foarte satisfacute” odata cu adoptarea acestui plan.

Vezi si

O rachetă a căzut printre copaci, într-o livadă din R. Moldova, la mică distanță de județul Botoșani

Poliția din Republica Moldova a descoperit o rachetă căzută în vecinătatea orașului Briceni, în nordul …