Friday , December 8 2023

Raportul la Legea educaţiei prevede învăţământ obligatoriu de 11 clase, incluzând grupa pregătitoare

Comisia pentru învăţământ din Senat propune, în raportul la Legea educaţiei, ca învăţământul obligatoriu să fie de unsprezece clase, incluzând un an de grupă pregătitoare la grădiniţă, a declarat, luni, vicepreşedintele comisiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu.
“În formula pe care noi am depus-o în raportul comisiei, grupa pregătitoare devine obligatorie şi intră în învăţământul obligatoriu şi rămâne la grădiniţe, ca să nu producem niciun fel de perturbaţii, cu atât mai mult cu cât nu există studii de impact nici în ceea ce priveşte asigurarea infrastructurii şcolare şi a acoperirii cu cadrele didactice ale ciclului în care, eventual, ar urma să intre”, a menţionat Andronescu, într-o conferinţă de presă.
Andronescu a precizat că, în varianta adoptată de comisie, ciclul de învăţământ primar va fi de patru ani, la fel şi ciclul de învăţământ gimnazial.
“După clasa a opta şi după examenele de finalizare a ciclului gimnazial elevii şi familiile lor pot alege una dintre cele două rute posibile, să meargă spre liceu, unde primii doi ani sunt, de asemenea, în interiorul învăţământului obligatoriu sau spre şcoala profesională, de doi ani. Învăţământul obligatoriu este de unsprezece ani”, a ţinut să precizeze Ecaterina Andronescu.
Raportul Comisiei de învăţământ la proiectul Legii educaţiei naţionale a fost depus, luni, la Biroul Permanent al Senatului. Raportul are circa o mie de pagini, cu amendamente admise şi respinse de comisie.
Cei şase senatori PSD şi PNL din Comisia pentru învăţământ au dezbătut Legea educaţiei, sâmbătă şi duminică, în absenţa reprezentanţilor PDL şi UDMR.
Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL), a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că finalizarea raportului Legii educaţiei este “un abuz” care trebuie corectat de plen sau de Biroul Permanent al Senatului, susţinând că “emulaţia opoziţiei în comisie este suspect de politizată”.

Vezi si

Proiect OUG: Salariile funcționarilor ar putea crește de la 1 ianuarie. Majorări de doar 13% la lefurile dascălilor la început de an

Potrivit unui Proiect de Ordonanță de Urgență, salariile funcționarilor publici ar urma să crească de …

One comment

  1. Continuăm să producem semianalfabeţi cu diplomă! De ce nu era de ajuns învăţământ obligatoriu de zece clase,dar absolvite serios si responsabil.De ce nu îvăţăm de la nemţi sau poloni,care, deşi au trecut ca şi noi prin negura comunistă, au reuşit să-şi restructureze cu succes învăţământul şi în special pe cel profesional.Nu spun că nu trebuie să avem copii bine pregătiţi! Dar nu este normal să ţinem cu forţa în şcoală nişte tineri care nu-şi doresc acest lucru.Ne amăgim cu toţii cheltuind banii ţării de pomană!