Tuesday , May 28 2024

Rămăşiţele celor doi piloţi din avionul MiG 21 LanceR prăbuşit, duse la IML Cluj pentru expertiză

Rămăşiţele celor doi piloţi morţi în urma prăbuşirii avionului MiG 21 LanceR au fost identificate şi duse, marţi, la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj-Napoca, unde se va face constatarea medico-legală, urmând ca în cursul zilei să fie eliberate familiei în vederea înhumării.
Şeful IML Cluj, Marius Vartic, a declarat, marţi, că toate concluziile expertizei medico-legale vor fi înaintate Parchetului Militar Cluj.
“Au fost aduse la IML Cluj resturile cadavrelor celor doi piloţi decedaţi în urma prăbuşirii avionului MiG. Se face constatarea medico-legală asupra cadavrelor, iar în cursul zilei, după această operaţiune, se vor elibera familiilor în vederea înhumării. Concluziile expertizei medico-legale vor fi înaintate Parchetului Militar Cluj”, a spus Vartic.
La rândul său, prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, Viorel Siserman, a declarat că identificarea cadavrelor s-a derulat “foarte greu”.
“Au fost identificate cele două cadavre ale piloţilor. Identificarea s-a derulat foarte greu din cauza dispersiei foarte mari a accidentului şi s-a făcut, printre altele, pe baza unei verighete, a unui telefon mobil, a hainelor. Cadavrele au fost depuse la IML unde urmează toaletarea lor”, a afirmat Siserman.
Acesta a spus că, după găsirea cutiei negre a avionului, aceasta va fi analizată de specialiştii Ministerului Apărării Naţionale, pentru a verifica comunicaţiile dintre piloţi şi turnul de control al aerodromului Flotilei 71 Aeriene Câmpia Turzii.
“Ancheta mai durează, va fi analizată şi cutia neagră pentru urmărirea comunicaţiilor dintre piloţi şi turnul de control, dar şi epava avionului, care urmează să fie ridicată. Marţi, a avut loc un ultim periaj al zonei unde s-a prăbuşit avionul pentru a nu se scăpa ceva”, a precizat Viorel Siserman.
Întrebat asupra posibilelor cauze ale prăbuşirii avionului luate în calcul de procurorii militari – defecţiune tehnică sau eroare umană – Siserman a refuzat să se pronunţe.
“Este prematur. Ancheta este în desfăşurare”, a spus prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.
Surse militare au declarat că cei doi piloţi, Laurenţiu Chiriţă şi Sorin Avram, urmează să fie înmormântaţi cu onoruri militare.
Un avion de tip MiG 21 LanceR s-a prăbuşit, luni, în apropiere de Câmpia Turzii, cei doi militari aflaţi la bord pierzându-şi viaţa.
Potrivit unui comunicat al MApN, în urma prăbuşirii aparatului MiG 21-LanceR şi-au pierdut viaţa căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, ambii având o experienţă de circa 1.000 de ore de zbor.
Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. acesta era căsătorit şi avea un copil.
Căpitan-comandorul Sorin-Traian Avram, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21. Era căsătorit şi avea un copil.
Ambii piloţi au absolvit mai multe cursuri de specialitate în ţară şi în străinătate şi au participat la numeroase exerciţii internaţionale, preciza MApN.
Cutia neagra a fost gasita
Echipele de militari şi jandarmi care cercetează zona unde s-a prăbuşit, luni, avionul militar MiG 21 LancerR au descoperit cutia neagră a aeronavei, aceasta urmând să fie analizată de comisia tehnică a Ministerului Apărării Naţionale, au declarat, marţi, surse militare.
Potrivit surselor citate, pe lângă cutia neagră au fost descoperite şi fragmentele umane ale celor doi piloţi decedaţi în urma accidentului aviatic.
“S-a descoperit cutia neagră a MiG-ului şi fragmente umane carbonizate ale celor doi piloţi”, au spus sursele citate.
Echipele de militari şi jandarmi au cercetat şi periat zona unde s-a prăbuşit avionul în cursul după-amiezii de luni, dar şi în noaptea de luni spre marţi, la lumina reflectoarelor, fragmentele aeronavei fiind împrăştiate, după impactul cu solul, pe sute de metri.
În cursul dimineţii de marţi, un elicopter militar a survolat zona în care s-a prăbuşit avionul şi a filmat resturile şi locul impactului.

Vezi si

Cel mai tânăr candidat la alegerile din iunie are puțin peste 23 de ani, iar seniorul are 100 de ani. Sunt și doi candidați de 95 de ani

Cel mai tânăr candidat la alegerile din 9 iunie are puțin peste 23 de ani, …