Wednesday , July 6 2022

Proprietarii de maşini înmatriculate înainte de 2007 ar putea fi scutiţi de la taxa de primă vânzare

Taxa auto, analizată pe toate părţile. Ministerul Mediului lucrează în acest moment la două variante ale timbrului de mediu care ar putea înlocui controversata taxă auto. Varianta finală va fi în concordanţă cu normele europene şi va fi prezentată Guvernului săptămâna viitoare. Victor Ponta a precizat, joi seara, la România TV că ministrul Mediului, Rovana Plumb, aşteaptă săptămâna viitoare opinia Bruxelles-ului cu privire la taxa de mediu. Potrivit premierului, unele aberaţii vor fi eliminate prin introducerea noului timbru de mediu.
Potrivit lui Victor Ponta, proprietarii de vehicule înmatriculate înainte de anul 2007 ar putea fi scutiţi de la plata taxei de primă vânzare auto, suspendată pe parcursul anului trecut, dar reintrată în vigoare începând cu acest an.
“Tot ce vom încasa ca timbru de mediu ducem la fondul de mediu. Cine cumpără maşini vor plăti o taxă de mediu, eu vă spun ce se întâmplă cu banii. Luni, doamna Plumb aşteaptă ultima opinie de la UE. Trebuie să fie totul ok, să nu ne mai dea oamenii în judecată. Trebuie să încercăm să îndreptăm aberaţiile, iar prima dintre aberaţii era referitoare la maşinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, înainte să intrăm în Uniunea Europeană. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro şi plăteşte o taxă de 3.000 euro, sigur că e o aberaţie. Banii vor fi înapoiaţi pe măsură ce vin hotărârile judecătoreşti. Nu mă lasă altfel, Curtea de Conturi. Trebuie să existe documentele”, a precizat Victor Ponta.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declarase săptămâna aceasta că noua taxă de mediu nu este în acest moment definitivată, urmând ca decizia de adoptare a ei să fie luată în urma unei dezbateri. Potrivit ministrului, principiul de bază în acest sens este cel potrivit căruia poluatorul plăteşte.
Anul trecut, fostul Guvern a decis că pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
Taxa, denumită “de primă vânzare”, este percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.
Ministrul Mediului de la acea dată, Laszlo Borbely, arăta că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi pentru care nu a fost achitată taxă de primă înmatriculare, în general maşini cu norma de poluare Euro 3 şi 4, şi-au schimbat proprietarii.
La scurt timp însă, invocând dificultăţi administrative de colectare, fostul Guvern a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului 2013, iar persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi.
În condiţiile în care a fost suspendată doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Vezi si

Iohannis: Nu avem un plan de a intra în austeritate, nu intenționez sa accept un nou experiment de acest tip cu România

Klaus Iohannis a susținut marţi seară o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Întrebat dacă …